БАДЊЕ ВЕЧЕ У ЛАЈКОВАЧКОМ ХРАМУ СВЕТОГ ДИМИТРИЈА

ХРИСТОС НАМ ДОНОСИ И ДАЈЕ МИР БОЖЈИ. Бадње вече у Лајковцу свечано је прослављено у порти лајковачког храма посвећеног Светом Димитрију у присуству неколико стотина верника. После вечерњег Богослужења, којим је началствовао протојереј ставрофор о. Томислав Матић, уследило је, освећење, полагање и паљење бадњака.

      Обред је предводио протојереј ставрофор  о. Томислав Матић заједно са свештеницима протојерејем  о. Томиславом Цветиновићем и протонамесником о. Миланом Васиљевићем. Предстојеће Рођење Сина Божијег увеличали су ученици верске наставе О.Ш. ,,Миле Дубљевић“ из Лајковца који су извели пригодан програм, који је уредила професор српског језика Соња Миловановић. Невена Миловановић је као члан музичког састава Ступови отпевала песму Маријо славна и као члан музичке радионице Биљане Крстић, отпевала је песму Месечина је ту.   Сплетом игара Бадње вече увеличали су и чланови КУД ,,Железничар” из Лајковца.

     У импровизованој колиби, најмлађи су почашћени поклонима и слаткишима, а одрасли су послужени куваним вином, ракијом и чајем.

     На сам дан Рођења Богомладенца Господа и Спаса нашега Исуса Христа, светом Божићном службом Божијом началствовао је протојереј о. Томислав Цветиновић. У приносу Свете, Бескрвне жртве саслуживао је протојереј-ставрофор о. Томислав Матић, протонамесник о. Милан Васиљевић.

    „Данас, када славимо Рођење Богочовека Господа Исуса Христа, пре свега опростимо једни другима и кажимо брат брату: Мир Божији, Христос се роди! Покажимо да можемо бити и да јесмо народ љубави Божје, народ који у свим искушењима овога века може бити веран и частан. Осим што нам доноси радост велику, Христос нам доноси и даје мир Божји, а то је Он Сâм. Зато божићно празновање и почињемо поздравом: Мир Божји, Христос се роди! Тиме изражавамо своју пламену жељу и насушну потребу да се мир Божји усели у сваког од нас, али и међу нас, децу Божју, наслеђе Његово у овоме свету, прво као Живот нашег живота, Светлост света, Истина и Пут, а потом и све остало!

    У ове радосне дане празника Рођења Господа Исуса Христа, обратимо посебну пажњу на заповест коју је Бог још у рају дао првом човеку и првој жени, рекавши им: „Рађајте се и множите се, и напуните земљу, и владајте њом…“ (1. Мој 1,27-28). У овој узвишеној и светој заповести Божјој сажет је узвишени смисао и тајна човека као боголиког бића – да буде родитељ и управитељ над свим што је Бог створио и дао му на управљање...“ Ово је део из Божићне посланице Српске Православне Цркве својој духовној деци о Божићу 2013. године, коју је у целини прочитао верном народу протојереј о. Томислав Цевтиновић, завршавајући поздравом „Мир Божји, Христос се роди – ваистину се Христос роди!“

Припремио: Златко Перић

Галерија слика