Записник са 029 састанка Уредничког тима

Записник двадесет деветог састанка

УРЕДНИЧКОГ ТИМА ХРАМА ХРИСТА СПАСИТЕЉА


Одржан дана 2
6.02.2015. у 19:00 часова, мала сала црквеног дома.

Следећи састанак уредничког тима није прецизиран.

Присуствовали комплетном састанку: Милан Ристивојчевић, Душан Петровић, Златомир Перић, Милица Лукић, Биљана Живановић, Александар Стојановић, Александар Мандарић, Оливера Обрадовић, Живана Баратовић, Ђорђе Сандић, Станиша Ђокић, Марија Тешић, Милош Рафаиловић,

Присуствовали делу састанка: -

1)    УРАЂЕНО НА САЈТУ ОД ПРЕТХОДНОГ САСТАНКА : Пошто је прошло баш дуго времена од претходног састанка Душан је говорио о разлозима и о томе шта је у међувремену урађено. Осврнули смо се на акцију око поплава и прве видљиве и опипљиве резултате које је сајт тада донео. У међувремену су покренуте су и две нове рубрике УРЕДНИЧКИ ТИМ и КЊИГА УТИСАКА, а као веће техничко унапређење укратко је објашњен СЕО (оптимизација сајта за претраживаче). Као пример тога представљен је и један од првих успеха на ту тему огледан кроз текст о ОЦУ ЈОИЛУ који константно расте са посетом људи који траже оца Јоила на интернету.

2)   УМЕТНОСТ У ХРИШЋАНСТВУ:   Причало се поново о овој рубрици, али ништа конкретно није договорено.

3)   ТИМ:  Тимски дух и тимски рад је кључ успеха. Душан је кроз пример посете сајта у једном тренутку објаснио значајност тимског рада. Посетиоци који долазе на сајт због једног текста прелазе и читају нешто друго. Тако се задржавају дуже на сајту а све то проузрокује да нас ГООГЛЕ и остали претраживачи више цене и шаљу нам више нових посетилаца. Закључило се да рад сваког члана тима доприноси заједничком напретку, али исто тако и неке не грешке или одлагања неких акција од стране чланова тима штете тиму. Ништа није обавезно. Поштено је рећи искрено да неко нешто не може. Али прихватање обавеза а затим одуговлачење или реализација на неадекватан начин, може штетити тиму и тимском циљу.

4) ПУТЕВИМА ХОДОЧАСНИКА:  Једна од првих рубрика нашег сајта и једна од рубрика са највише текстова доживела је изузетан скок посете и вредне и опипљиве практичне резултате. Наиме, читајући наше чланке кроз које је провлачена и најава ходочасних путовања које организује манастир ЈОВАЊА код Ваљева, довело је до тога да се многи православни верници широм Србије, Босне, Македоније и Црне Горе крену пријављивати на ходочашћа. Пратећи наш сајт пријављивали су се ходочасници и пунили су аутобусе за Егину и Почајево. У међувремену договорена је и наша сарадња са Јовањом, па ће и наша црква ускоро кренути да организује ходочашћа а УРЕДНИЦИ сајта ће моћи или бесплатно или по повлашћеној цени да путују.

5) ТЕХНИЧКИ ДЕТАЉИ: Продужен је хостинг и домен сајта. Наш сајт постоји ево више од две године.

6) ФЕЈСБУК: Фејсбук страница је у међувремену прешла 30.000 чланова. За  Светог Макарија ове године, било је тачно 3 године од постојања ове странице. Ђорђе Сандић је говорио о значају фејсбука за рекламирање сајта и напоменуо је да објаве у рубрици ПОУКЕ треба да буду испраћене са одговарајућим фотографијама.

7) ТАМНАВСКО НАМЕСНИШТВО:  Ова рубрика, иако са великим потенцијалом да доведе до позитивних резултата, за сад стагнира и са чланцима и са посетама. Договорено је да се крене у другом смеру, па је Мирослав Ранисављевић из Кожуара наш нови уредник ове рубрике који ће помоћи Златомиру да заједно покрену НАМЕСНИШТВО. Мирослав се прихватио да обилаз намесништво и са свештеницима прави репортаже о дешавањима у свакој црквеној општини.

8) ПОСНИ РЕЦЕПТИ: Идеја стара већ годину дана је пред реализацијом. На исту идеју дошла је и сестра из Вуконе, која ће проћи обуку и кренути у реализацију и одржавање ове нове рубрике.

9) ДУХОВНА ПРЕДАВАЊА: Одржано је и медиски пропраћено предавање мати Ирине из Грабовца. Карактеристично је да је сала била препуна и да је било посетилаца који нису из Уба. Напоменуо бих то да је најава предавања била пуштена преко фејсбука у УБ и околна места. Најављено је и ново предавање оца Михаила Биковића.

10) ПУТ У СРЕДИШТЕ ДУШЕ: Милош презентовао свој чланак. На састанку договорено да се следеће недеље (за 10 дана) објави у рубрици Пут у средиште душе.

11) ТЕХНИЧКИ ДЕТАЉИ: Дискутовало се о ИТАЛИК (искошеним) фонтовима у оквиру наших чланака и закључено је да нису прегледни код ћириличног писма. Договорено је да се више не користе, већ да користимо болд или подвлачење ако нешто желимо да нагласимо.

12) НОВИ ЧЛАН ТИМА: Отац Душан је наш нови члан тима. Договорено је да му се отвори електронска пошта на нашем сајту. Отац Душан се већ налази у нашој контакт страни и чим будемо креирали овај емаил страна са контактима ће бити ажурирана.

13) ТЕХНИЧКА УПУТСТВА: Написана су и два нова упуства: Упутство о прављењу линкова (на састанку је укратно објашњен и њихов значај за дуже задржавање посетилаца на сајту) и написано је упутство о бржој и лакшој обрати већег броја фотографија - Обрада групе фотографија

14) НОВИ МЕНИ:  Изузетно битна и приоритетна тема за нас. Живана и Душан су спремили предлог који ће бити презентован ТИМУ и изнет на јавну дебату у што скоријој будућности.

ДОБРОДОШАО ЈЕ БИЛО КАКАВ ПРЕДЛОГ И СУГЕСТИЈА НА НАПИСАНИ ИЗВЕШТАЈ.

Извештај написао: 

Душан Петровић