Записник са 010 састанка Уредничког одбора

Записник десетогсастанка

Уредничког одбора Интернет издаваштва

ХРАМА ХРИСТА СПАСИТЕЉА - ЦРКВЕ УБ
Одржан дана
04.04.2013. у 19:00 часова, мала сала црквеног дома.

Следећи састанак уредништва заказан је за две недеље, за четвртак 18.04.2013. у 19:00 часова, на истом месту.

 

 


Присуствовали: отац Милан Ристивојчевић, Душан Петровић, Биљана Живановић, Милица Лукић, Александар Стојановић, Оливера Обрадовић, Ђорђе Сандић

1)    Најављена поновљена презентација стандардне фотографије није одржана. Уредници који су били присутни су већ упознати па би за њих то било понављање истог. Иако на сваком извештају са састанка пише (а сада и у поднаслову) кад је уговорен следећи састанак, поново је договорено да се уредници обавештавају и емаилом, пар дана пре састанка.

2)    Рубрика Тамнавско Намесништво је пред пуштањем. Презентована је идеја да садашња рубрика (опција у менију) добије две подрубрике. Једна остаје иста као и до сада (ГАЛЕРИЈА НАМЕСНИШТВА), а друга ВЕСТИ ИЗ НАМЕСНИШТВА да садржи чланке из намесништва. Ово је привремено решење. Будућност ове рубрике зависиће од црквених дописника и њеног уредника, а требала би да иде у смеру детаљнијег описивања и представљања сваке црквене општине. На захев оца Милана, у галерији намесништва, прво место треба да заузме Црква Уб.

3)    На примеру Тамнавског Намесништва представљени ТАГ-ови као метод означавања и претраживања чланака. Закључено да тагови за чланке намесништва треба да имају пун назив (пример „црква Јабучје“, „манастир Боговађа“). Ово је добро и због прецизности изражавања и због будуће оптимизације претраживача. Такодје, за нешто што је опште у намесништву, треба убацити таг „тамнавско намесништво“.

 

4)    Презентована статистика посета сајта и најпосећенијих страна. У марту 2013. имали смо просечно између 80 и 100 дневних посета !!!

 

 

5)    Житија Светих, након свакодневног рекламирања на Фејсбуку, уклањамо са насловне стране. И у месецу априлу, наставићемо са рекламирањем ове рубрике али сада само у самој рубрици.

 

6)    Нова рубрика, ПУТЕВИМА ХОДОЧАСНИКА је представљена уредничком тиму са три већ објављена и припремљена текста. Коментарисало се о свему, али се сви радујемо покретањем једне нове рубрике. Старт је ускоро. Оља и Душан у току следеће недеље, да обогате сајт галеријом слика и да формирају неки фиксни (уводни) текст изнад чланака који ће следити.

 

7)    Идеја са визуелним ефектима који се могу видети на сајту www.galerija12.com, због високе цене код нас окарактерисана као КИСЕЛО ГРОЖЂЕ.  Међутим, има и оних који не одустају тако лако. У сваком случају, требаће времена за ово.

 

8)    Душан наговестио да је претходног дана, на исповести свештеника из Тамнавског Намесништва требало да буде подељено обавештење о јављању дописника из сваке црквене општине са роком од 10 дана. У тренутку писања овог документа, имам повратну информацију од оца Милана, да је то и урађено, а резултата већ и има (односно, пристижу пријаве)

 

9)    Поред рубрика које ћемо ускоро покретати и које захтевају један креативан и духовни приступ, и које самим тим захтевају више времена и посвећености аутора, Душан је предложио да што пре кренемо и са једном рубриком која у старту није толико „ауторска“ али може бити итекако корисна. Реч је о рубрици ЧИТАЈМО (ово је радни назив и подложан је промени). У тој рубрици, било би подрубрика за свако дело које хоћемо да препишемо. Предлог је да се крене са БИБЛИЈОМ и да се сваки дан или пар пута недељно ту објави једна прича из Библије. Ово би се наравно делило и преко Фејсбука и слично. Мало је оних који данас могу да се посвете читању. Брзо се живи. На овај начин, мало по мало, уз коментаре нас као уредника, људи би могли да прочитају годишње пар великих дела и да се сваком делићу тог дела више посвете, прокоментаришу, поделе другима !!!

 

10) Следећи састанак уредништва заказан је за две недеље, за четвртак 18.04.2013. у 19:00 часова, на истом месту. Да ли ће бити поновљена тема о сликама, зависи од аудиторијума.

 

 

Извештај написао:

Душан Петровић