
Рецепт за златна гнезда. Замесите тесто, увијте га у ролну па исеците на „гнезда”, напуните их пудингом и кајсијом. Колачи лепи на тањиру, а још лепши кад их пробате. За дане мрса.
САСТОЈЦИ
-1 јаје
-250 мл млека
-50 г шећера
-4 кашике сувог квасца
-150 г маргарина
-1 кесица ванилин шећера
-500 г брашна
-кора од једног лимуна
-1 пудинг од ваниле ( скувати са 150 мл воде)
-800 г полутки од кајсија ( свеже, суве или из компота)
-100 г шећера у праху (за посипање)
-со
ПРИПРЕМА
100 мл млека, 1 кашику шећера, и 1 кашику брашна, 4 кашике сувог квасца замешати, а потом додати још 50 мл топлог млека.
У посуду за мешење саставити брашно, ванилин шећер, со, половину маргарина, јаје и кору од лимуна, затим додати нарасли квасац и преостало млеко. Замесити тесто и оставити да нараста 30 минута. Потом нарасло тесто треба растањити и попрскати отопљеним остатком маргарина, а затим увити у ролну. Ролну сећи попречно на комаде ширине око 2 цм, ређати их у плех обложен папиром за печење. Прстом направити удубљење на средини „гнезда”, сипати у њега 2 кашике пудинга, ставити преко полутку касије са кором окренутом нагоре и попрскати отопљеним маргарином. Пећи на 200° целзијуса око 40 минута (док не порумени). Још један рецепт за слаткише за дане мрса прочитајте овде.
Објаву припремила Зорица Ранисављевић