РЕЦЕПТ ЗА ПОСНИ СОС ОД ПЛАВОГ ПАТЛИЏАНА

Рецепт за посни  сос од плавог патлиџана.  Укус плавог патлиџана у комбинацији са сенфом и киселим краставчићима неће вас оставити равнодушним. Брза и једноставна припрема. За дане поста на уљу.

 Састојци

-1 већи плави патлиџан (свеж или замрзнут)

-4 чена белог лука

-1 кисели краставчић

-1 кашика сенфа

-со, бибер, суви зачин

-мало лимуновог сока

-2дл воде

-3 кашике брашна

-3 кашике уља

Припрема

Плави патлиџан, ољуштити и исећи на колутове и оставити да одстоји 15 минута у хладној посољеној води. Потом оцедити, ситно исекцати и пржити на уљу 15 минута. Бели лук ситно исецкати и мало пропржити на уљу, додати 3 кашике брашна и пржити док не порумени. Затим налити са 2дл воде и кувати уз стално мешање 10 минута, посолити, побиберити, додати суви зачин по укусу, 1 кашику сенфа, ситно сецкан кисели краставчић и мало лимуновог сока и још мало прокувати. На крају сјединити са претходно припремљеним плавим патлиџаном. Ако волите јела са плавим патлиџаном свакако прочитајте и следећи рецепт.

Објаву припремила Зорица Ранисављевић