РЕЦЕПТ ЗА ПОСНУ ЖИТО ТОРТУ

Рецепт за посну  торту са филом од куваног жита. Укус куваног жита помешаног са орашчићем  добро вам је познат. Када се њиме премажу мекане корице са укусом меда, и преко свега тога ставе млевени ораси, добија се изузетна комбинација  која чини ову торту неодољивом. За дане поста на уљу.

САСТОЈЦИ

Рецепт за посну жито торту_кора

Коре 

-250 г меда

-пола флаше пива

-100г шећера

-3 кашике уља

-300г брашна

-1кашчица соде бикарбоне

 

 

 

Fil za posnu zito tortu

 

Фил

-300г шећера

-2дл воде

-150 г  самлевеног куваног жита

-300г млевених ораса (за фил и посипање)

-2 кесице ванилин шећера

-мало ренданог орашчића

 

 

ПРИПРЕМА

Коре

Измешати мед и пиво, додати шећер, затим уље и брашно и соду бикарбону. Од теста испећи 3 коре у плеху обложеном папиром за печење на температури од 200° целзијуса, пећи  5-10 минута док тесто не порумени.

Фил

Скувати шећер и воду, додати самлевено кувано жито, орахе, шећер и орашчић (по укусу). Филовати торту топлим филом и намазати фил на последњу кору, а потом посути млевеним орасима.

 

Објаву припремила

Зорица Ранисављевић