
Рецепт за посну торту са филом од куваног жита. Укус куваног жита помешаног са орашчићем добро вам је познат. Када се њиме премажу мекане корице са укусом меда, и преко свега тога ставе млевени ораси, добија се изузетна комбинација која чини ову торту неодољивом. За дане поста на уљу.
САСТОЈЦИ
Коре
-250 г меда
-пола флаше пива
-100г шећера
-3 кашике уља
-300г брашна
-1кашчица соде бикарбоне
Фил
-300г шећера
-2дл воде
-150 г самлевеног куваног жита
-300г млевених ораса (за фил и посипање)
-2 кесице ванилин шећера
-мало ренданог орашчића
ПРИПРЕМА
Коре
Измешати мед и пиво, додати шећер, затим уље и брашно и соду бикарбону. Од теста испећи 3 коре у плеху обложеном папиром за печење на температури од 200° целзијуса, пећи 5-10 минута док тесто не порумени.
Фил
Скувати шећер и воду, додати самлевено кувано жито, орахе, шећер и орашчић (по укусу). Филовати торту топлим филом и намазати фил на последњу кору, а потом посути млевеним орасима.
Објаву припремила
Зорица Ранисављевић