
Рецепт за погачу са пролећним зеленишем. Дарове природе искористите да спремите мекану укусну погачу. За дане поста на уљу.
САСТОЈЦИ
Тесто
-500 гр брашна (300 гр белог и 200 гр интегралног)
-20 гр свежег квасца
-1 дл уља
-3дл воде
-пола кашичице шећера
-1-2 кашичице соли
Фил
-1 веза сремуша
-150 гр свежег зеља и коприве (кратко их потопити у врућу воду)
-2 кашике уља
-2 кашичице оригана
-пола кашичице соли
ПРИПРЕМА
Тесто
У 3дл млаке воде размутити квасац и додати по пола кашичице шећера и соли. Оставити да стоји око 15 минута па додати у посуду за мешење у коју су претходно сипани брашно и со. Додати уље и умесити глатко тесто тако да се не лепи за зидове посуде. Оставити на топлом месту око 30 минута да нарасте.
Фил
Сремуш, зеље и коприву ситно исецкати па додати остале састојке за фил и све добро измешати.
Радну површину посути брашном и на њој премесити нарасло тесто. Поделити га на 4 једнака дела и формирати јуфке. Оклагијом развући јуфке на дебљину око 5мм и у средишњи део ставити по ¼ припремљеног фила. Крајеве теста повући ка централном делу и преклопити тако да се фил не види. Оставити да одстоје око 10 минута.
Плех подмазати уљем и поређати погаче. Дланом их растањити до дебљине око 7мм и премазати уљем. Пећи у претходно загрејаној рерни на 220 степени целзијуса око 20 минута. Након печења погаче премазати уљем. Сервирати топле.
За љубитеље богатијег укуса у фил се може додати и веза младог лука као и свежи листови босиљка.
Ако желите да припремите и неку салату имамо рецепт за вас.
Објаву припремила Зорица Ранисављевић