
Рецепт за посну питу са плавим патлиџаном. Ову питу вероватно нисте пробали, али не жалите труда да је припремите. За дане поста на уљу.
Састојци
-500гр кора за питу
-300гр плавог патлиџана
-шољица пиринча (скуваног)
-2 главице црног лука
-1 празилук
-со, бибер, млевени зачин
-млевени лан, сусам
-уље
Прелив
-1дл уља
-2дл пива
Припрема
Плави патлиџан ољуштити, исећи на колутове и оставити да одстоји 10 минута у хладној сланој води. Потом га извадите из воде и оцедите, ситно исецкајте и пропржите на уљу са црним луком и празилуком. На крају додати кувани пиринач, млевени лан, сушени зачин, бибер и со по укусу. Коре ређати у плех, сваку другу премазати филом, и поступак понављати док се не утроши сав фил. На крају питу у плеху исеците на коцке и прелијте мешавином уља и пива. Посути сусамом и пећи 40 минута на 200° целзијуса.
Уколико волите рибљу чорбу пробајте следећи рецепт.
Објаву припремила Зорица Ранисављевић