
Рецепт за посни колач са маком. Уживајте у укусу мака иако није штрудла у питању. Препоручујемо да их пробате топле.
САСТОЈЦИ
Тесто
-20г свежег квасца или пола кесице сувог квасца
-3 шољице уља
-1дл воде
-500-600г брашна
-2 кашике шећера
-мало соли
Фил
-300-350мл воде
-300г шећера
-400г млевеног мака
-2 кесице ванилин шећера
ПРИПРЕМА
Тесто
Квасац и шећер сипати у млаку воду и оставити да нарасте. Затим у брашно сипати уље, со и квасац и замесити тесто. Поделити на 4 дела, растањити на коре величине плеха и филовати.
Фил
Воду загрејати, додати шећер, ванилин шећер и на крају мак. Кратко мешати, скинути са шпорета и прохладити. Ређати у плех наизменично кору и фил и оставити 20 минута да тесто нарасте. Пећи 30 минута на 200° целзијуса. Колач по жељи прелијте чоколадом.
Рецепт за још једну посластицу прочитајте овде.
Припремила Зорица Ранисављевић