
Рецепт за посни колач са крушкама. Укус крушака у комбинацији са џемом и карамелисаним шећером довољан су разлог да пробате овај укусан колач. За дане поста на уљу или води (зависно од припреме).
САСТОЈЦИ
-1,5 чаша шећера
-1,5 чаша воде
-шољица уља ( за пост на води без уља)
-3 кашике џема
-3,5 чаше брашна
-кашичица соде бикарбоне
-кашичица цимета
-мало сецканих ораса
-2 крушке сечене на листиће
-џем за премазивање
напомена: чаша за меру је од 2 дл
ПРИПРЕМА
Ставити шећер да се карамелише на средњој температури, када добије браон боју додати воду и кувати док се карамел не растопи. Потом охладити и додати џем, уље (ако је пост на води без уља), брашно помешано са содом бикарбоном и циметом. Све добро сјединити и пола масе излити у плех да се мало запече. Извадити из рерне, премазати џемом, посути ситно сецканим орасима и поређати крушке исечене на листиће. Затим прелити остатак теста и вратити у рерну да се пече на 200° целзијуса док не порумени. Извадити из ререне и посути шећером у праху или прелити глазуром од чоколаде.
Уколико више волите посластицу са јабукама прочитајте рецепт овде.
Припремила Зорица Ранисављевић