
Рецепт за посни колач са џемом од вишања. Замесите тесто, расклагијајте коре, премажите џемом, поспите укусним додацима и колач је спреман за печење. За дане поста на уљу.
САСТОЈЦИ
-пола квасца (20гр)
-2дл млаке воде
-3 мале шољице уља
-2кашике шећера
-0,5 кг брашна
-250 гр шећера
-3 кашике пшеничних клица
-сецкани ораси
-џем од вишања
-прстохват соли
-чоколада за глазуру
ПРИПРЕМА
Квасац потопити у 2дл млаке воде, додати 2 кашике шећера и оставити да нарасте. Тако припремљен квасац, 3 мале шољице уља и прстохват соли додати у брашно и замесити меко тесто. Тесто поделити на 4 дела и расклагијати. Прву кору ставити у плех, премазати џемом од вишања, посути шећером, сецканим орасима и пшеничним клицама. Поступак наставити са преосталим корама. Оставити тесто да нарасте 20 минута. Потом га ставити да се пече на температури од 250° целзијуса око 20 минута. Након печења колач прелити чоколадном глазуром.
Објаву припремила Зорица Ранисављевић