РЕЦЕПТ ЗА ПОСНИ КОЛАЧ СА ЏЕМОМ ОД ВИШАЊА

Рецепт за посни колач са џемом од вишања. Замесите тесто, расклагијајте коре, премажите џемом,  поспите укусним додацима и колач је спреман за печење. За дане поста на уљу.

САСТОЈЦИ

-пола квасца (20гр)

-2дл млаке воде

-3 мале шољице уља

-2кашике шећера

-0,5 кг брашна

-250 гр шећера

-3 кашике пшеничних клица

-сецкани ораси

-џем од вишања

-прстохват соли

-чоколада за глазуру

ПРИПРЕМА

Квасац потопити у 2дл млаке воде, додати 2 кашике шећера и оставити да нарасте. Тако припремљен квасац, 3 мале шољице уља и прстохват соли додати у брашно и замесити меко тесто. Тесто поделити на 4 дела и расклагијати. Прву кору ставити у плех, премазати џемом од вишања, посути шећером, сецканим орасима и пшеничним клицама. Поступак наставити са преосталим корама. Оставити тесто да нарасте 20 минута. Потом га ставити да се пече на температури  од 250° целзијуса око 20 минута. Након печења колач прелити чоколадном глазуром.

Објаву припремила Зорица Ранисављевић