РЕЦЕПТ ЗА ПОСНИ КОЛАЧ СА ДУЊАМА

Рецепт за посни колач са дуњама. Исецкајте дуње, скувајте их па помешајте са пудингом од чоколаде. Прелијте преко испечене коре  и ето  посластице    за дане поста на води.

САСТОЈЦИ

Кора

-1,5 чаша шећера

-1,5 чаша воде

-2,5 чаше брашна

-0,5 чаше интегралног брашна

-0,5 чаше пшеничног гриза

-пола кашичице соде бикарбоне

-1 кашичица прашка за пециво

-2 кашике џема

- мало сецканих ораса

Фил

-1 пудинг од чоколаде

-3 кашике гриза

-7-8 кашика шећера

-неколико комада дуња ( зависно од величине)

ПРИПРЕМА

Кора

Шећер полако загревати док не добије златно-жуту боју, а потом додати воду и кувати док се шећер не истопи. Након тога смесу охладити и додати преостале састојке. Добро сјединити и ставити у плех обложен папиром за печење. Пећи 20 минута на температури од 200 степени целзијуса. Након печења сачекати да се кора мало прохлади и потом је попрскати соком од вишње ( може и од поморанџе).

Фил

Дуње исецкати на коцке и ставити у 1л воде  да се кувају док не омекшају. Одвојити око 0,5 л воде у којој су се дуње кувале и засладити са 7-8 кашика шећера ( може и више уколико су дуње киселије). Загрејати до кључања и закувати пудинг претходно помешан са 3 кашике гриза у 1 дл воде. У пудинг додати куване дуње и мало прохладити.

Кору танко премазати џемом од кајсије и прелити пудингом са дуњама, декорисати кокосовим брашном или млевеним орасима.

За све оне који воле воћне колаче ево још једног рецепта овде.

Објаву припремила Зорица Ранисављевић