РЕЦЕПТ ЗА ПОСНИ КОЛАЧ ОД ГРИЗА СА ЏЕМОМ ОД ШЉИВА

Рецепт за посни колач од гриза са џемом од шљива. Скувајте гриз, а у тигању пропржите заслађене презле. Поређајте у плех презле па гриз и премажите џемом од шљива и потом остатак гриза и презле. За дане поста на уљу.

САСТОЈЦИ

Тесто

-1л воде

-13 кашика гриза

-9 кашика шећера

-1 кашика џема од шљива

-50гр маргарина

Фил

-1/2 тегле џема од шљива

За посипање

-4 кашике уља

-150гр презли

-3 кашике шећера

-кесица ванилин шећера

ПРИПРЕМА

Ставити 1/2л воде да проври, а у остатак воде додати гриз, шећер и кашику џема. Када вода проври, додати замешану смесу од гриза и мешати док се не згусне. Склонити са ватре и умешати маргарин да се истопи. У тигању на уљу пропржити презле и додати шећер и ванилин шећер. У тепсију (20х30цм) ставити на дно половину пропржених презли, затим додати половину скуваног гриза, премазати џемом од шљива, потом додати преостали гриз и преко тога остатак презли. Охладити и исећи на коцке.

Објаву припремила Зорица Ранисављевић