
Рецепт за посни колач од гриза са џемом од шљива. Скувајте гриз, а у тигању пропржите заслађене презле. Поређајте у плех презле па гриз и премажите џемом од шљива и потом остатак гриза и презле. За дане поста на уљу.
САСТОЈЦИ
Тесто
-1л воде
-13 кашика гриза
-9 кашика шећера
-1 кашика џема од шљива
-50гр маргарина
Фил
-1/2 тегле џема од шљива
За посипање
-4 кашике уља
-150гр презли
-3 кашике шећера
-кесица ванилин шећера
ПРИПРЕМА
Ставити 1/2л воде да проври, а у остатак воде додати гриз, шећер и кашику џема. Када вода проври, додати замешану смесу од гриза и мешати док се не згусне. Склонити са ватре и умешати маргарин да се истопи. У тигању на уљу пропржити презле и додати шећер и ванилин шећер. У тепсију (20х30цм) ставити на дно половину пропржених презли, затим додати половину скуваног гриза, премазати џемом од шљива, потом додати преостали гриз и преко тога остатак презли. Охладити и исећи на коцке.
Објаву припремила Зорица Ранисављевић