РЕЦЕПТ ЗА ПОСНИ ИНТЕГРАЛНИ ХЛЕБ СА КУРКУМОМ

Рецепт за посни интегрални хлеб са куркумом. И боја и укус су разлог да умесите овај хлеб. Када се томе и дода добро познати мирис свежег хлеба, сигурно ће се увек тражити кришка више. За дане поста на уљу.

 САСТОЈЦИ

 -пола коцке свежег квасца

 -2 кашике шећера

 -2 кашичице соли

 -500гр пшеничног брашна

 -200гр интегралног пшеничног брашна

 -1 кашика куркуме у праху

 -2 кашике печеног сусама

 -2 кашике печеног сунцокрета ( ситно сецканог)

 -2 кашике уља

 -0,5л воде

 

ПРИПРЕМА

Квасац са шећером размутити у мало топле воде и оставити да нарасте. Измешати обе врсте брашна, куркуму и со. Додати квасац, воду, уље, сунцокрет, сусам и замесити тесто па оставити на топлом месту да нарасте. Након тога тесто поделити на три дела, обликовати у мање векне и оставити да нарасте још око 20 минута. Рерну загрејати на 220° целзијуса, убацити плех са векнама и пећи око 20 минута, затим смањити на 150° целзијуса и пећи још 10 минута. Извадити из рерне, премазати уљем и оставити да се охлади.

Укусног хлеба увек треба зато прочитајте и следећи рецепт овде.  

Објаву припремила Зорица Ранисављевић