
Рецепт за посни интегрални хлеб са куркумом. И боја и укус су разлог да умесите овај хлеб. Када се томе и дода добро познати мирис свежег хлеба, сигурно ће се увек тражити кришка више. За дане поста на уљу.
САСТОЈЦИ
-пола коцке свежег квасца
-2 кашике шећера
-2 кашичице соли
-500гр пшеничног брашна
-200гр интегралног пшеничног брашна
-1 кашика куркуме у праху
-2 кашике печеног сусама
-2 кашике печеног сунцокрета ( ситно сецканог)
-2 кашике уља
-0,5л воде
ПРИПРЕМА
Квасац са шећером размутити у мало топле воде и оставити да нарасте. Измешати обе врсте брашна, куркуму и со. Додати квасац, воду, уље, сунцокрет, сусам и замесити тесто па оставити на топлом месту да нарасте. Након тога тесто поделити на три дела, обликовати у мање векне и оставити да нарасте још око 20 минута. Рерну загрејати на 220° целзијуса, убацити плех са векнама и пећи око 20 минута, затим смањити на 150° целзијуса и пећи још 10 минута. Извадити из рерне, премазати уљем и оставити да се охлади.
Укусног хлеба увек треба зато прочитајте и следећи рецепт овде.
Објаву припремила Зорица Ранисављевић