РЕЦЕПТ ЗА ПОСНЕ ПЉЕСКАВИЦЕ ОД ХЕЉДЕ

Рецепт за посне пљескавице  од хељде. Заборављена житарица је одлична сировина за укусне пљескавице. Зачине изаберите по укусу. За дане поста на уљу.

САСТОЈЦИ

-1 чаша хељде

-1 празилук

-1 главица црног лука

-2 чена белог лука

-3 кашике пшеничних клица

-2 кашичице прженог сусама

-пола кашичице прашка за пециво

-со, бибер, зачин од сушеног поврћа по укусу

-3 кашике презле за смесу

-презла за “поховање“

 ПРИПРЕМА

Хељду кувати у 4дл воде док сва вода не испари, потом охладити и посолити. Ситно исецкати празилук, црни и бели лук па додати у хељду. Потом додати и остале састојке.  Све добро измешати док се не добије хомогена смеса. Рукама обликовати пљескавице, уваљати их  у презлу и пржити у добро загрејаном уљу.

Објаву припремила

Зорица Ранисављевић