
Рецепт за посне пљескавице од хељде. Заборављена житарица је одлична сировина за укусне пљескавице. Зачине изаберите по укусу. За дане поста на уљу.
САСТОЈЦИ
-1 чаша хељде
-1 празилук
-1 главица црног лука
-2 чена белог лука
-3 кашике пшеничних клица
-2 кашичице прженог сусама
-пола кашичице прашка за пециво
-со, бибер, зачин од сушеног поврћа по укусу
-3 кашике презле за смесу
-презла за “поховање“
ПРИПРЕМА
Хељду кувати у 4дл воде док сва вода не испари, потом охладити и посолити. Ситно исецкати празилук, црни и бели лук па додати у хељду. Потом додати и остале састојке. Све добро измешати док се не добије хомогена смеса. Рукама обликовати пљескавице, уваљати их у презлу и пржити у добро загрејаном уљу.
Објаву припремила
Зорица Ранисављевић