РЕЦЕПТ ЗА ПОСНЕ КРОФНЕ

Рецепт за посне крофне. Мирис ових крофни враћа нас у детињство. Кад се још на крофне дода шећер у праху или џем, ужитак је потпун. За дане поста на уљу.

САСТОЈЦИ

-3 чаше топле воде

-15 гр свежег квасца

-8 чаша брашна

-3 кашике уља + уље за пржење

-пола прашка за пециво

-2 кашике шећера

-чашица ракије

-прстохват соли

-шећер у праху

-џем

 ПРИПРЕМА

Квасац и 2 кашике шећера потопити у чашу топле воде и оставити да нарасте. Затим додати 3 кашике уља, прстохват соли, чашицу ракије, 2 чаше топле воде, 8 чаша брашна и пола прашка за пециво и све добро измешати дрвеном варјачом. Покрити и оставити да се маса удвостручи. Затим још једном добро измешати варјачом, прелити са мало уља и оставити да опет нарасте. Потом тесто  изручити на радну површину, растањити оклагијом на дебљину  1цм. Вадити чашом крофне и пржити на добро загрејаном уљу док не порумени.Готове крофне посути шећером у праху или премазати џемом.

Припремила Зорица Ранисављевић