
Рецепт за посне крофне. Мирис ових крофни враћа нас у детињство. Кад се још на крофне дода шећер у праху или џем, ужитак је потпун. За дане поста на уљу.
САСТОЈЦИ
-3 чаше топле воде
-15 гр свежег квасца
-8 чаша брашна
-3 кашике уља + уље за пржење
-пола прашка за пециво
-2 кашике шећера
-чашица ракије
-прстохват соли
-шећер у праху
-џем
ПРИПРЕМА
Квасац и 2 кашике шећера потопити у чашу топле воде и оставити да нарасте. Затим додати 3 кашике уља, прстохват соли, чашицу ракије, 2 чаше топле воде, 8 чаша брашна и пола прашка за пециво и све добро измешати дрвеном варјачом. Покрити и оставити да се маса удвостручи. Затим још једном добро измешати варјачом, прелити са мало уља и оставити да опет нарасте. Потом тесто изручити на радну површину, растањити оклагијом на дебљину 1цм. Вадити чашом крофне и пржити на добро загрејаном уљу док не порумени.Готове крофне посути шећером у праху или премазати џемом.
Припремила Зорица Ранисављевић