РЕЦЕПТ ЗА ПОСНЕ ИНТЕГРАЛНЕ ПАЛАЧИНКЕ

Рецепт за посне интегралне палачинке. Направите мало гушћу смесу за палачинке. Поделите на два дела па зачините један са циметом, а други са куркумом. Испеците па  нафилујте и савијте по вашој жељи. За дане поста на уљу.

САСТОЈЦИ

-1 шоља интегралног пшеничног брашна

-1 шоља интегралног белог кукурузног брашна

-1 шоља интегралног хељдиног брашна

-2 кашике  уља

-1 кашичица цимета или куркуме  у праху

-1 кашичица ванилин шећера

-1 кесица прашка за пециво

-прстохват соли

- топла вода (2-3 шоље)

Напомена: шоља је од 2дл.

ПРИПРЕМА

Све суве састојке ставите у дубљи суд и измешајте. Потом додати  уље, а топлу воду додавати док се не добије житка маса (мало гушћа него за класичне палачинке) која се добро разлива.  Смесу оставити пола сата да одстоји. Након тога смесу поделите у два дела па у један додајте цимет, а у други куркуму. Тигањ  ставите на ринглу да се загреје, а потом сипајте пар капи уља. Претходно припремљену смесу сипајте мањом кутлачом на средину тигања и пустите да се сама разлије. Формираће се мања палачинка. Приликом печења појавиће се мали балончићи на палачинки, а када они пукну, окрените палачинку да се запече са друге стране (око пола минута). Палачинке ређати на тањир. Уколико желите да палачинке остану хрскаве, немојте стављати поклопац преко њих. Што се тиче надева, избор је ваш. Слатко или слано, о укусима не треба расправљати.

Рецепт за укусно јело са пшеницом прочитајте овде.

Објаву припремила Зорица Ранисављевић