ПРИЧА О ХОДОЧАШЋУ У СВЕТУ ЗЕМЉУ -ЈЕРУСАЛИМ

„Када је Бог стварао свет, девет лепота је дао Јерусалиму а десету осталима“. Његово име значи „град мира“, али ни на једном светом месту на земљи, није потекло толико крви као овде.

 

 

После нешто више од једносатне вожње кроз срце Израела стигли смо у његову престоницу, Јерусалим. Увелико је прошла поноћ. Група у којој сам ја, смештена је на најлепшем месту, у један арапски хотел на Маслиновој гори, који као неки чувар бди над старим градским језгром Јерусалима.

Предиван поглед, налик оном погледу са цркве Нове Грачанице на српско Требиње!

За цимера на овом путовању добио сам Гацић Небојшу, једног финог господина, који је већ био на оваквом ходочашћу. За мене је то било идеално, јер су ми стално фалиле нове и нове информације.

Брзо сам уронуо у кревет али од превеликог усхићења, због места на којем се налазим, дуго нисам могао да заспим. Какве ли нас лепоте сутра очекују?

Раноранилац сам и иначе, тако да ми није било тешко да много пре договореног времена будем на ногама. Чекајући друге, искористио сам прилику да изађем на један видиковац који се налази одмах испод нашег хотела и са којег се пружа поглед на Свети град Јерусали

Израелска престоница се први пут спомиње у Египатским списима у хиљадитој години пре нове ере, када га је краљ Давид прогласио својом престоницом.

У Талмуду који представља збирку рабинских расправа, о лепоти овога града стоји запис који каже: „ Када је Бог стварао свет, девет лепота је дао Јерусалиму а десету осталима“. Његово име значи „град мира“, али ни на једном светом месту на земљи, није потекло толико крви као овде.

Потпадао је под власт многих владара, и сви су они остављали моћне трагове свог присуства, што Јерусалим чини јединственим местом у свету. Освајали су га крсташи, мемелуци, Турци, Британци... Истовремено нигде у свету није изговорено толико молитви, јер је овај град, свето место за три религије јудаизам, хришћанство и ислам. Ту су се по предању одигравали важни догађаји описани у светим књигама, Библији и Курану.

У језгро старог града Јерусалима се улази кроз осам врата.

Најукрашенија и по многима најлепша је капија Дамаск, коју је изградио Сулејман величанствени 1537. године. Од ње је почињао пут према Дамаску.

Јафа капија је почетна тачка на путу ка овом граду.

Сион капија повезује јерменски кварт са планином Сион.

Дунг капија је најближа Западном зиду и довољно је широка да кроз њу прође човек и магарац.

На источном зиду се налази Златна капија, која се још назива и „Капијом милости“.Према јеврејском веровању кроз њу ће једног дана доћи Месија.

Лавља капија је добила име по пару лавова који је чувају. Зову је још и капија Светог Стефана, јер је овде био мучен.

Иродова капија се тако назива јер се погрешно веровало да је недалеко била његова кућа, а пошто је украшена ружама зову је и „Капијом Цвећа“.

Нова капија је једина коју Сулејман није градио а отворена је 1887. године како би се олакшао пролаз из хришћанског кварта према католичким богомољама ван зидина.

 

Наставиће се......

 Аутор текста:

Милан Поповић