ПАЈСИЈЕ СВЕТОГОРАЦ - ТРИ ГРЧКА СТАРЦА - други део

Пајсије Светогорац, старац и велики Грчки духовник новијег доба, сахрањен је крајем прошлог века у Суротију надомак Солуна. Гроб Старца Пајсија постао је редовно одредиште ходочасника из Србије, а старац је 13.јануара 2015. године званично проглашен Светим. 

 

 

Кликните да прочитате први део о ТРИ ГРЧКА СТАРЦА - ПОРФИРИЈЕ КАВСОКАЛИВИТ

Вест да је старац Пајсије Светогорац канонизован, одјекнула је широм Православног света, већини нас управо ова вест представљала је најлепшу Новогодишњу честитку.

Писајући предходни текст о Три Грчка старца, у коме сам чак неколико пута напоменула да је од њих Тројице, само старац Порфирије проглашен за Светог, објављен је баш на дан канонизације старца Пајсија.

Неко би рекао случајност, ја мислим да је Промисао, јер ко се усуђује да раздвоји Свето Тројсто, и ако је симболично у лику Три старца.

Давно сам схватила да код Господа случајности не постоје.

Старац Пајсије још за свог живота, био је велики духовник и молитвеник пред Господом за хиљаде напаћених душа. Године свог монашког живота провео је у келији Панагуда на Светој гори, где је био Атонско молитвено пристаниште за напаћене и раслабљене вернике, који су слушајући савете овог мудрог Старца васкрсавали духовно и телесно и преко његових беседа долазили до познања Истине.Група ходочасника из Србије, на путу за Егину, поклонила се гробу Старца Пајсија - септембар 2014.

Верници који су му долазили на Свету гору, били су наравно мушкарци. Допуштењем Божијим, по Старчевој жељи и завету, сахрањен је у порти женског манастира Јована Богослова у околини Солуна. У овом дивно уређеном манастиру налазе се и мошти светог Арсенија Кападокоског, рођака и крштеног кума старца Пајсија.

Сви који су бар једном посетили и поклонили се Старчевом гробу у Суротију код Солуна, нису били изненађени проглашењем старца Пајсија за Светог.

Светлост и сила која исијава из Старчевог гроба, не може се пренети или описати. То се мора доживети. Прилазећи гробу осећа се нека неописива топлина и благодат. Гроб овог светог Пајсија прекривен је песком, који верници узимају и користе као лек. Над његовим гробом непрекидно бди једна од монахиња, које су у овом манастиру морам признати јако строге. Моје мишљење је да је типик у манастиру строг, вероватно због хиљаде верника и туриста који сваки дан долазе на поклоњење.

Иако смо тог дана срели на стотине ходочасника у порти манастира, сви до једног су били послужени, ратлуком и водом. Овај гест гостопримства, завет је који је Старац оставио монахињма. У манастирској продавници која лепо опремљена, безуспешно сам тражила икону старца Пајсија, нема је. Грешком или не, купила сам неколико икона светог Арсенија Кападокиског, кум и претеча старца Пајсија.

То што његове Иконе нема у продаји, логично је јер ове ревносне монахиње држе се правила. Надам се да ћу следећи пут када посетим манастир купити икону старца Пајсија и освештати је на његовом гробу. Гроб старца Пајсија - отац Михаило Биковић се поклонио Старцу за време ходочашћа на Егину

Неколико пута сам посетила ово свето место. И сваки пут на дар старцу Пајсију носим велику воштану свећу. Намењујем је за здравље, и увек се моја молитва односила се на старца Пајсија као на светог, једноставно нисам могла а ни смела другачије.

Невероватно али сваки пут би монахиња која чува гроб прилазила, узимала свећу и са осмехом ми се захваљивала. Слава Богу, гроб светог Пајсија одавно је место на коме се дешавају чуда. О старцу Пајсију може се написати на хиљаде страница. Он је сигурна сам, најчитанији и најцитиранији Грчки старац, а од Три грчка старца је и најпознатији.

Постоји једна прича о сусрету душа стараца Пајсија и Порфирија. Сусрели су се на кратко на Светој гори. По њиховонм физичком растанку, њихове душе су остале „загрљене“,  још дуго времена.

Такви су били наши драги Старци, велики, највећи Грчки духовници 20 века. Ретко ко од нас, имао је  ту благодат да ух упозна за њиховог земног живота, али Милошћу Божијом спознали смо њихову вредност, снагу и допринос Православљу.

Дата нам је и могућност да посетимо њихове свете гробове и манастире у којима су боравили и поклонимо се њиховим светињама.

Од Три Грчка старца, већ двојица су проглашена за Свете. Остаје само још један, старац Јаков Цаликис са Евије.

Последњи текст из серијала о три старца биће о њему. Никад се не зна, Господа је свемогућ. Можда, тај текст ускоро буде објављен, пар дана од проглашења старца Јаков Цаликис за светог.

Нећемо „прорицати“ и мешати се,  наше је да се молимо а све друго препустимо Господу и његовом божанственом Промислу ...

Наставиће се...

Кликните да прочитате трећи део - ТРИ ГРЧКА СТАРЦА - ЈАКОВ ЦАЛИКИС

                                                                                                                                                                                                                                 Аутор текста:

                                                                                                                                                                                                                         Оливера Обрадовић

 

Испод су линкови на текстове о Ходочашћу на Егину. Прочитајте утиске са претходних ходочашћа, погледајте фотографије, дајте нам своје предлоге и коментаре. Учините Богоугодно дело и ширите даље нашу Православну веру.

КЛИКНИТЕ и прочитајте ПРВИ ДЕО - СВЕТИ НЕКТАРИЈЕ ЕГИНСКИ - СОЛУН

КЛИКНИТЕ и прочитајте ДРУГИ ДЕО - НЕКТАРИЈЕ ЕГИНСКИ - ИСЦЕЛИТЕЉ - АТИНА И КАМАРИЗА

КЛИКНИТЕ и прочитајте ТРЕЋИ ДЕО - НЕКТАРИЈЕ ЕГИНСКИ - ИСЦЕЛИТЕЉ - ЕГИНА

КЛИКНИТЕ и прочитајте ЧЕТВРТИ ДЕО - НЕКТАРИЈЕ ЕГИНСКИ - ИСЦЕЛИТЕЉ - МАНАСТИР ПАНТОКРАТОР

КЛИКНИТЕ и прочитајте ПЕТИ ДЕО - НЕКТАРИЈЕ ЕГИНСКИ - ИСЦЕЛИТЕЉ - МАНАСТИР СВЕТОГ ДАВИДА ЕВИЈСКОГ

КЛИКНИТЕ и прочитајте ШЕСТИ ДЕО - НЕКТАРИЈЕ ЕГИНСКИ - ИСЦЕЛИТЕЉ - СВЕТИ ЈОВАН РУС

КЛИКНИТЕ и прочитајте СЕДМИ ДЕО - НЕКТАРИЈЕ ЕГИНСКИ - ИСЦЕЛИТЕЉ - МЕТЕОРИ

КЛИКНИТЕ и прочитајте ОСМИ ДЕО - НЕКТАРИЈЕ ЕГИНСКИ - ИСЦЕЛИТЕЉ - СВЕТА ПЕТКА

КЛИКНИТЕ и прочитајте једно лично искуство - СПАСЕЊЕ И ИСЕЉЕЊЕ НА ЕГИНИ

КЛИКНИТЕ и прочитајте утиске са једног од претходних ходочашћа на Егину

 

Галерија слика