ОТАЦ ТАДЕЈ - КАКО САМ ГА УПОЗНАВАО (други део)

Отац Тадеј и излазак прве књиге - "КАКВЕ СУ ТИ МИСЛИ, ТАКАВ ТИ ЈЕ ЖИВОТ". Књига која је многе преокренула.

''Разговарао'' сам са највећим духовницима нашег времена.

Знам да нисам довољно паметан, али сам довољно мудар, да знам ко јесте.

Пошто Најпаметнијем, Највећем, Најлепшем... не могу прићи, нити Га видети, јер ми срце није чисто. Зато, знам шта могу! Могу прићи, видети, па чак и разговарати са онима чије јесте.

Један од њих је Отац Тадеј.

Појединци говоре како неки од тих духовника више нису међу нама.

Ја мислим итекао да јесу. Него нисмо ми са њима.

КЛИКНИТЕ на линк за први део текста о оцу Тадеју и како сам га упознавао.

Деведесетих година прошлог века више пута сам био у манстиру Витовница и слушао Оца Тадеја. Никада га ја лично ништа нисам питао, нити је за то било потребе. Из године у годину причао је све тише, плућа су му била све лошија а чини ме се, све се боље чуо. Последњи пут сам га видео несрећне 1999. године. После тога више га нисмо могли наћи у манастиру. Кажу да је био код неке честите породице Грубор у Бачкој Паланци. Причало се да је та породица имала недаћа после упокојења Оца Тадеја. Кажу, када их је Свети физички напустио, и тако остали без заштите, па им је после тога нечисти баш јада чинио.

Колико се сећам Отац Тадеј се упокојио 14. априла 2003. године, то је био понедељак последње, шесте седмице часнога поста. Није стигао да напуни 90 година овоземаљског живота, иако је отписан од људи још у својој 20. години, али не и од Бога. Зато је задобио живот вечни.

Негде 1998. године, дошао сам до Беседа Оца Тадеја. Ако се добро сећам, а није сигурно. Текст је штампала Епархија сремска, Шид мислим. Одушевио сам се, јер део тога сам већ имао.

Негде 2000. године изашао је текст у Светигори, часопису који сам тада редовно читао, и ту сам нашао део текста који сам већ имао. Тражио сам тај примерак часописа ових дана и никако не могу да нађем.

То ми је дало подстрек и већ 2002. године уз помоћ неких пријатеља са благословом Епископа издао сам малу књижицу о Оцу Тадеју.

Исте године на моје запрепашћење и радост појавила се књижица у издању неке цркве у изградњи, из Београда, са Видиковца, са мени познатим називом: ''Какве су ти мисли такав ти је живот''. На полеђини те књижице, колико се сећам, писало је, да куповином те књижице помажете изградњи те цркве. Откупио сам целу кутију тих књижица од свештеника који ми је понудио. Зачудио се, али није ништа питао. Већина тих књижица је подељена, тако да и сам више немам ни један примерак.

Касније уз помоћ мог пријатеља Аце, књига ''Какве су ти мисли такав ти је живот'' излазила је у још два издања.

Други су касније штампали неколико књига, са различитим називима, један део тих текстова из тих књига налазио сам у папирима које сам добио раније а нисам их никада објавио.

У следећем наставку ћу описати чуда која сам доживео при посетама Оцу Тадеју у Витовници.

- наставиће се -

 

раб Божји Ђорђе Сандић

ОТАЦ ТАДЕЈ - КЛИКНИТЕ и прочитајте искуства ходочасника са посете Витовници