МАНАСТИР ОСТРОГ - ПУТЕВИМА СРПСКЕ ДУХОВНОСТИ - I ДЕО

Манастир Острог и светиње Старе Херцеговине и Црне Горе су се нашле на ходочасном путу православне народне хришћанске заједнице "Свети Макарије", која делује при храму Христа Спаситеља у Убу. Првог дана нашег путовања, посетили смо манастир Тврдош и Херцеговачку Грачаницу, надомак Требиња.

Следствено већ устаљеној традицији, Православна народна хришћанска заједница „Свети Макарије“, која делује при храму Христа Спаситеља у Убу, на челу са својим духовником оцем Душаном Бабићем, прве недеље након Петровдана, организовала је ходочасничко путовање у манастир Острог и светиње Старе Херцеговине.

Када смо, након молитве за срећан пут, ушли у аутобус, снажан утисак је оставила лепота мноштва насмејаних лица младих људи, који су се упутили у сусрет Господу, његовим светињама и светитељима, вери, историји и култури свог народа, идући при том и ка сусрету са властитом душом, са њеном суштином, са оним што је чини бесмртном.

Приближавајући се древном простору српске духовности, осећамо узбуђење што ћемо ићи стазама којима су пре нас ходили Свети Сава и Свети Василије Острошки. Док се постепено раздањује, пред погледима наших сањивих очију указују се кршевити предели источне Херцеговине, величанствени у својој суровости. Предели који, својом наизглед неплодном каменитошћу, крију сву благородност и плодност душе српског народа који их настањује.КА ОСТРОГУ - Манастир Тврдош

Да бисмо се уверили у истинитост ових тврдњи, довољно је да посетимо неке од бројних светиња које се налазе на овом простору. Прво одредиште нашег путовања је манастир Тврдош, надомак Требиња. Више пута је рушен и обнављан, а данашња манастирска црква је подигнута на темељима храма из IV века, чији се остаци могу видети у застакљеном делу пода. Сматра се да је реч о задужбини цара Константина и његове мајке царице Јелене.

Познато је још да је данашњу цркву сазидао Свети краљ Милутин крајем XIII и почетком XIV века. Посвећена је Успењу Пресвете Богородице, а у њему се подвизавао Свети Василије Острошки. Ту смо целивали руку Јелене Анжујске, мајке краљева Милутина и Драгутина, честицу Часног крста, као и део фреске Богородице из XVI века.

Данас је овај манастир седиште Епископа захумско-херцеговачког. Пред капијом прелепог манастирског здања налази се одлично уређена и веома снабдевена продавница, где се могу купити књиге духовне садржине, иконе, као и производи по којима је овај манастир надалеко чувен – вино које се користи за причест у многим црквама, одличан мед, и мелеми справљени на бази меда.

Повод за наш следећи застанак на овом духовном путовању је посета Херцеговачкој Грачаници, која је, као метох манастира Тврдош, подигнута 2000. године, на брду Црквина изнад Требиња, на коме се, као што само име каже, и раније налазила црква чији је ктитор био краљ Милутин. Окружена чемпресима, својом лепотом и достојанственом белином, ова светиња оставља без даха.

КА ОСТРОГУ - Херцеговачка ГрачаницаВелелепни храм, посвећен Благовештењу Пресвете Богородице, пројектовао је др Предраг Ристић, по узору на косовску Грачаницу, док је подни мозаик урађен по подобију цркве Светих Архангела у Призрену. Вероватно да је један од разлога нашег осећања неке посебне блискости са овом светињом садржан управо у чињеници да је исти архитекта пројектовао и наш Саборни храм на Убу.

Управо у крипти Херцеговачке Грачанице  је, по сопственој жељи, сахрањен песник Јован Дучић, чији су земни остаци овде пренети из Америке где се упокојио. Као што је желео, његов гроб обележен је само простом, каменом плочом на којој пише једноставно: Јован Дучић – песник.

Овом приликом, чули смо податак достојан дивљења: побожни народ источне Херцеговине, која тренутно броји око 80.000 становника, током свог постојања на овим просторима, подигао је преко 300 светих места – активних цркава и црквишта – као доказ свог трајања, упркос бурним, непредвидивим и за њега, углавном, неповољним токовима историје, као и сталним исељавањима значајног дела становништва, који је, у потрази за бољим животом, стизао чак до Америке, не заборављајући при том своје материјалне и духовне корене.

Ктитор храма је Бранко Тупањац, Србин пореклом из ових крајева, који живи и ради у Америци, а који је, градњом ове светиње, испунио жељу великог песника, одужујући се тако на најбољи начин свом роду, својим прецима и дајући залог за будућност својим потомцима.

О свему овоме размишљамо док са терасе платоа, испред цркве, посматрамо тиркизну реку Требишњицу − најзначајнију понорницу у Европи, а, пре изградње хидроцентрале, и у свету −  и док, уживајући у творевини, заправо величамо Творца чијом премудрошћу је сва ова лепота створена.

Клините на линк за наставак у чланку - МАНАСТИР ОСТРОГ - ПУТЕВИМА СРПСКЕ ДУХОВНОСТИ - II део

Аутор текста:

Живана Баратовић

Галерија слика