ЛЕФКАДА - ГРЧКИ МАНАСТИР ФАНЕРОМЕНИ

Лефкада је све посећеније летовалиште у Грчкој. Предлажемо да уз одмор урадите нешто и за душу. Посетите прелепи манастир Фанеромени, само 4 км удаљен од града Лефкаде и то на путу према најпознатијим острвским плажама (Катизма, Егремини, Порто Кацики, ...). Манастир је диван, духовно богат, поседује црквени и наутички музеј, поглед је одличан а има и прелепи зоолошки врт где ће најмлађи сигурно уживати. Ако у вашој екипи има и оних који нису за посете манастирима нека вас сачекају у хотелу изнад где ће уживати у прелепом погледу и доброј услузи.

Уколико вас пут и одмор наведу  на Лефкаду, острво Јонског мора,  искрено препоручујемо да посетите прелепи манастир Фанеромени.

Смештен је  у планинском делу изнад града Лефкаде.

Посетили смо га 2014.године једне јулске недеље ујутру током Литургије. Црква је била пуна верника, али углавном старијих људи и деце.

Свидела нам се јако, богато украшена са необичном комбинацијом фресака и слика из венецијанског периода. На лустерима су постављена нојева јаја. То је карактеристично за целу Грчку, укључујућу и Свету Гору где се верује да представљају заштиту од паука.

Заштитница манастира је  Панагија (Мајка Божија). Централна свечаност је 15. августа. Тада верници долазе у великом броју што нам је  потврдила и величина паркинга који се простире и дуж магистрале.

Током наше посете приметили смо велики број аутомобила али и аутобус којим су верници дошли на Литургију.

Специфично је радно време. Затворен је за посетиоце од 14-16ч.

Све је јако педантно уређено. Дворишне зграде и конаци са мноштвом цвећа и клупица за седење.

Уколико нисте адекватно обучени, на располагању су вам њихове мараме, сукње и огртачи који се налазе на улазним вратима у порту манастира.

У предворју цркве пале се свеће. Верници за њих остављају новца колико желе, не постоји ценовник. Спроведена је активна вентилација за извлачење дима .

Тог дана, доносили су букетиће босиљка и другог цвећа и приносили икони.

Пронашли смо и једну малу келију.

У оквиру манастирског комплекса налази се и мали зоо врт који монаси педантно одржавају. Он  је права ботаничка оаза јер поред колекције ретких птица,  неколико срна, зечева и паунова поседује и ретке тропске биљке. Зеленила и хладовине има на претек. Зоолошки врт је права уживанција за најмлађе.

Црквена продавница је добро опремљена, пуна занимљивих сувенира. Продавци добро говоре енглески језик и јако су љубазни.

Нажалост, у црквени музеј и музеј наутике нисмо успели да уђемо јер је чак и у радно време био затворен. Сазнали смо да чува ретке црквене књиге, реликвије као и наутичке експонате.

Један од излаза из дворишта ка мору довешће вас на видиковац  одакле се прелепо виде град  Лефкада и околина.

Исто тако, локални путић кроз шуму води до великог крста,  постављеног на узвишењу које доминира околином.

 

Аутори текста

Марија Рајовић и

Душан Петровић

 

Галерија слика