СРБИЈО СУТРА 11. НОВЕМБРА СЛАВИШ ДАН ПОБЕДЕ

СРБИЈО, СУТРА СЛАВИШ  ДАН ПОБЕДЕ, а не примирја!

Као и сваке године пред празник о коме највећи број људи зна само да је у питању НЕРАДНИ ДАН или евентуално бар како се званично зове, ред је да поновимо градиво:

 

Мала школа историје у вези празника који називамо ДАН ПРИМИРЈА.

 

Капитулацијом Немачке, после четири године крвавог рата, завршен је Први светски  рат  у којем је  учествовало 36  држава. Први светски рат се водио у Европи, Азији и Африци.  Од око 70 милиона мобилисаних, погинуло је и умрло од рана и глади око 20 милиона; највећи губитак је имала Србија (26% од укупног броја становништва).

 

Безусловна капитулација, према којој је Немачка морала да напусти све окупиране земље на западу и истоку, Алзас и Лорену и леву обалу Рајне, потписана је у железничком вагону у француском месту Компијењ, 11. новембра 1918. године, у 11 часова  пре подне. То је била адекватна мера понижења светског агресора, који је хтео да један народ уништи (Србе) и то како су на почетку рата говорили - туширањем оловом...

 

Касније, почетком Другог светског рата од стране истог агресора, у знак ситне освете,  Хитлер  је  наредио да  Француска  потпише капитулацију у  јуну 1940. године у истом том вагону  који се чува  као  споменик-музеј у Компијењу.  У  Музеју  вагону данас се налазе заставе свих савезника, међу којима је и наша.

 

Српска застава враћена је међу победничке у железнички вагон тек 2009. године, јер државе Антанте нису дозвољавале да се ту истакне југословенска, а нарочито не комунистичка застава с петокраком, пошто су победници у Великом рату били Срби.

 

СРБИЈО, СУТРА СЛАВИШ  ДАН ПОБЕДЕ, а не примирја!