НОРМАЛНО ПОНАШАЊЕ

У ери убрзаног технолошког развоја, када имамо приступ изобиљу информација, тешко је оценити шта је пропаганда, а шта стварно истина. Чак и већ формираним личностима у зрелом добу веома је тешко да, у таквом „ мору „ информација, разликују добронамерност од манипулације и наметања неког става који би требао да постане образац понашања. Какву онда реакцију можемо очекивати од деце и младих који своје мишљење о свету у којем живе тек формирају ?

 

У жељи да своју децу посаветујемо  инсистирамо на речима „ понашати се нормално „  несвесни да смо им тако одобрили да раде и нешто што иначе не би  да су нас конкретно питали. Шта уствари значи „ понашати се нормално „ ? Ако бисмо тражили дефиницију нормалности, она би вероватно гласила да је нормално све оно што ради већина, дакле преко 51% људи.

Сведоци смо да пуно тога у овом времену полако постаје нормално и општеприхваћено, иако се многи од  нас никако са тим  не би  сложили. Да ли ми то  постајемо  „ ненормални “, или нас је време „ прегазило “ ?  Треба ли да се повучемо погнуте главе пред најездом нове „ нормалности „ ? У вртлогу ових питања многи ће изгубити орјентацију и пустити да ствари иду својим током. Очигледно да  статистика и технолошки напредак не треба  да формирају образац нормалног понашања. Одговор на претходна питања треба само потражити на правом месту.

Божије заповести су права дефиниција за образац понашања, јер оне не зависе од времена у ком се живи, нити од технолошког развоја. Ако нашу децу упутимо на то да су Божије заповести прави образац понашања, сигурно нећемо погрешити. Можда ће се тако створити  нове генерације које ће успети да  духовно испрате технолошки развој, можда је то и једини начин да се савремена достигнућа користе за добробит свих, а не у деструктивне сврхе.

Можда тако нове генерације неће гледати како улицама шетају људски клонови без душе и то сматрати нормалним, можда ће се тако спречити да неки савремени војници из удобних фотеља са џојстицима, као у игрици, убијају невине људе у име демократије и да то буде нормално, можда ће просто нове генерације на тај начин имати прилику да живе у неком нормалнијем свету.

Аутор текста:

Александар Стојановић