БОЖАНСКИ ПРОМИСАО

Ми људи често смо склони да критикујемо све и сваког а, не ретко се дрзнемо да сумњамо и у одлуке Господње. Мудри духовници  покушавају кроз приче и примере да нам укажу  како много тога што се дешава на овом свету и није баш увек онако као што нам на први поглед изгледа.

 

Један подвижник се молио Богу преклињући Га да му открије због чега су праведници често сиромашни и неправедно пате док су фрешни и неправедни богати  и задовољни. Док се молио Богу да му открије ову тајну, зачуо је глас који му је рекао:

'' Немој тражити да разумеш оно што твој ум и знање не могу да обухвате и немој испитивати тајне Божије, јер су Његове одлуке сличне бескрајном  океану. Али, ако желиш да то сазнаш, иди у свет и посматрај људе. Онда ћеш бити у стању да схватиш нешто од Божијих одлука. Тада ћеш спознати да је премудри промисао  Божији не истражив и недокучив.''

Када је подвижник све то чуо, отишао је у свет. Пошто је извесно време пешачио, стигао је до једне ливаде. Ту се налазила једна фонтана, а поред  ње старо издубљено дрво. Сакрио се у то удубљење  и почео да посматра ужурбану гомилу која је пролазила поред ливаде. Након извесног времена, прошао је један богаташ јашући на коњу. Застао је крај фонтане да би се напио воде и одморио. Док је седео, из џепа је извадио новчаник са златницима и почео да их броји, када је завршио, грешком је новчаник ставио на траву уместо у џеп. Затим је јео, одморио се и одспавао. Убрзо је и кренуо, не приметивши да му је новчаник остао у трави.

После извесног времена, појавио се још један пролазник. Зауставио се крај фонтане, а кад је спазио новчаник са златницима, зграбио га је и потрчао у поље. Након неколико минута, појавио се и трећи човек. Како је био уморан, попио је мало воде и сео да поједе комад хлеба. Док је сиромах јео, вратио се онај богаташ да потражи свој новчаник. Лице му је показивало страшан гнев и он се упутио право ка сиромаху, вичући од беса и тражећи да му врати новчаник. Сиромах, пак, који ништа није знао нити о новчанику нити о златницима, поче да га уверава да ништа од тога није видео. Тада је богаташ почео да га туче. Ударао га је тако снажно да је сиромах на крају издахнуо. Богаташ је онда почео да претреса његову одећу али, наравно, ништа није нашао. Отишао је осећајући се веома потиштено.

Испосник, који је седео  у дупљи и посматрао шта се дешава, био је запрепашћен. Много се растужио и почео да плаче, осећајући велику жалост због неправедне сиромахове смрти, па је на крају завапио к Богу:

'' Господе, шта значи оваква Твоја воља ? Желео бих да знам како Твоја доброта може да поднесе оволику неправду ! Један човек је изгубио новац, други га је нашао, а трећи је због тога неправедно убијен ! ''

Док се молио јецао, пред њим се појавио ангео Господњи:

'' Немој да жалиш за сиромахом, нити да мислиш да се ово није десило по  вољи Божијој. Имај на уму да се неке ствари дешавају или зато што Бог тако допушта, или да би тиме поучио људе, или, пак, ради наше користи. А сад слушај: човек који је изгубио новац је најближи сусед оног што је новац нашао. Овај други је некада поседовао имање вредно стотину златника а богаташ, иначе врло похлепан,присилио га је да то имање прода за само педесет златника. Осећајући се беспомоћно, сиромах се молио Богу да га заступа због неправде његовог суседа. Бог га је двоструко наградио. Други човек, онај уморни сиромах који је неправедно убијен, некада је и сам починио убиство. Он се, међутим, искрено покајао и остатак живота провео је поштујући Божију вољу. Стално се молио Богу да му опрости и говорио: " Боже, допусти да умрем истом  онаквом смрћу какву сам и изазвао ''. Разуме се да му је Бог опростио истог тренутка када се покајао због свог преступа. Бог је, осим тога, био дирнут осећајношћу и праведношћу овог човека, који се није трудио само да живи сагласно Божијој вољи него и да, исто тако, плати за свој грех. Бог је испунио његову жељу и допустио да буде уморен насилном смрћу –  као што је и сам тражио –  а затим га вазнео на небо, дарујући му венац славе због његовог дубоког и искреног  покајања.

Трећи човек, онај похлепни богаташ што је изгубио златнике и починио убиство, пао је у два греха, похлепу и тврдичлук. Бог је допустио да почини убиство како би могао да доживи бол који ће га на крају довести до покајања. Почињено убиство је за њега постало разлог да напусти свет и да се замонаши ''.

Где, дакле и у каквим околностима видите да је Бог био неправедан, немилосрдан и суров ? Ви не можете испитивати Божије одлуке јер их Он увек доноси исправно и сагласно путевима које познаје, док ви о њима  погрешно просуђујете и сматрате их неправедним. Треба да знате да се многе ствари дешавају по Божијој вољи и из разлога који су нам непознати. Ми, дакле, треба увек да кажемо: '' Праведан си, Господе, и прави су путеви твоји (Пс. 119; 137) ''

 

Tекст из књиге:

СУЗЕ ЗА СВЕТ,

старац Тихон, старац Пајсије, старац Порфирије, старац Јефрем