ПОУКЕ - Свети Нил Сорски о депресији

ПОУКА: ПОРЕКЛО ДЕПРЕСИЈЕ  44. ОЧИНСКА КАЗНА
 
Када се чамотиња укорени у нама, душа мора да поведе велику битку. Овај окрутни, деспотски дух, јавља се заједно са духом туге или му следи, а посебно напада отшелнике.
Када страховити насртаји ове страсти уђу у човеково срце, он не може ни да помисли да ће их се икад ослободити. Тада му непријатељ убацује помисли да ће се патња, у случају да је издржи, наредних дана увећавати, јер га је Бог напустио и не чује његове вапаје. Или пак, човек почне да верује да то проживљава упркос Промисли Божијој, те да само он тако пати.
Међутим, то није баш тако. Господ не кара само нас грешне, већ и саме светитеље, који Му угодише. Он то чини попут брижнога Оца, Који кара своју децу како би она задобила што више врлина.

 

ДУХОВНЕ ПОУКЕ

сајт Цркве Уб

Настави са читањем

ПОУКЕ - Свети Нил Сорски о депресији

ПОУКЕ: ПОРЕКЛО ДЕПРЕСИЈЕ  45. ВЕНАЦ ЗА ТРПЉЕЊЕ УНИНИЈА
 
Није мали изазов што се морамо борити са духом туге, будући да нас такво искушење може довести до очајања и чамотиње. Међутим, морамо имати на уму да нам се ништа не може десити што није у складу са Божијом вољом, те да је све што нам Бог шаље за наше добро и за спасење наше душе. Чак иако нам се то у једном тренутку не учини корисним, касније ћемо схватити да је наше истинско добро не оно што сами желимо, већ оно што Бог благоизволи.
Бог нам шаље искушења из Свога милосрђа, како би смо, након што их превазиђемо, задобили венце. Јер, венац се не даје никоме без искушења.

 

ДУХОВНЕ ПОУКЕ

сајт Цркве Уб

Настави са читањем