Свети Марко Пустињак

Не сумњај да Господ познаје срце сваког човека. Он, као што је и обећао, одмах шаље помоћ онима који одбацују зле помисли, не дозвољавајући им да се умноже и оскрнаве ум и савест. Али, оне који са вером и надом не одбацују први насртај помисли, већ се наслађују њима, Он оставља без своје помоћи. Такве Он сматра невернима и допушта да их преплаве зле помисли, које Он не одагнава, јер види да им се допада њихов први насртај и да се не противе њиховом приступању.

Настави са читањем

ПОУКЕ - Свети Марко Пустињак о депресији

ПОУКА. ПОРЕКЛО ДЕПРЕСИЈЕ  51. ОСУДА ЗБОГ ОДСУСТВА ПОКАЈАЊА
 
Они који сагрешише нипошто не треба да очајавају! Јер, не бивамо осуђени због мноштва зала, већ зато што нећемо да се покајемо и познамо чуда Христова, како сведочи сама Истина о Галилејцима, чију је крв Пилат помешао са њиховим жртвама, Мислите ли да су, рече Господ, ти Галилејци били грјешнији од свију Галилејаца, кад су тако пострадали? Нису, кажем вам, него ако се не покајете, сви ћете тако изгинути. Или оних осамнаест што на њих паде кула у Силоаму и поби их, мислите ли да су они кривљи били од свију људи што живе у Јерусалиму? Нису, кажем вам, него ако се не покајете, сви ћете тако изгинути (Лк. 13, 2-5). Не видиш ли да бивамо осуђени због тога што немамо покајања.
 

ДУХОВНЕ ПОУКЕ

сајт Цркве Уб

Настави са читањем

ПОУКА - Свети Марко Пустињак о депресији

ПОУКА: ПОРЕКЛО ДЕПРЕСИЈЕ  54. ШТЕТА ОД СЕЋАЊА НА ПОЧИЊЕНЕ ГРЕХЕ
 
Живо сећање на почињене грехе, повређује добру наду. Јер, ако се они, праћени тугом, поново узбуркају у души, удаљавају нас од наде. С друге стране, ако слике пријашњих грехова нису пропраћене покајањем, онда поново уносе стару прљавштину.
 

ДУХОВНЕ ПОУКЕ 

сајт Цркве Уб

 

Настави са читањем

ПОУКЕ - Свети Марко Пустињак

ПОУКА: РИЗНИЦА ПОУКА О ДУХОВНОЈ БОРБИ 27. ГОСПОД ПОЗНАЈЕ НАША СРЦА
 
Не сумњај да Господ познаје срце свакога човека. Он, као што је и обећао, одмах шаље помоћ онима који одбацују зле помисли, не дозвољавајући им да се умноже и да оскрнаве ум и савест. Али, оне који вером и надом у Бога не одбију први насртај помисли, већ се наслађују њима, Он оставља без Своје помоћи. Такве Он сматра неверним и допушта да их преплаве зле помисли, које Он не одагнава, јер види да им се допада њихов први насртај и да се не противе њиховом приступању.
 

ДУХОВНА БОРБА

сајт Цркве Уб

Настави са читањем