ПОУКЕ - Свети Григорије Синаита

ПОУКА: РИЗНИЦА ПОУКА О ДУХОВНОЈ БОРБИ 2. ЗАБОРАВЉАЊЕ БОГА
 
Заповеђено нам је да изнад свега држимо универзалну заповест да се сећамо Бога: Него се опомињи Господа Бога својега (Понз. 8,18). Нас уништава заборављање на Бога, које помрачује остале заповести и одвраћа нас од сваког добра.

 

ДУХОВНЕ ПОУКЕ

сајт Цркве Уб

Настави са читањем

ПОУКЕ Свети Григорије Синаита

ПОУКА: РИЗНИЦА ПОУКА О ДУХОВНОЈ БОРБИ 4. ГУБИТАК БЛАГОДАТИ
 
Благодат задобијају људи који су се родили Духом и који делају Духом. Међутим, дешава се да они затру то божанско семе, било због властитих падова или их, пак, Бог напушта због њихове заједнице са непријатељем скривеним у њима. До губитка благодати долази због насртаја страсти (ако неко налази задовољство у њима), те се благодат, кроз учињене грехе, одмах губи. Страстољубива и грехољубива душа је право станиште страсти, ако не и демона, како у овоме, тако и будућем веку.

 

ДУХОВНЕ ПОУКЕ

сајт Цркве Уб

Настави са читањем

ПОУКЕ - Свети Григорије Синаита

ПОУКА: РИЗНИЦА ПОУКА О ДУХОВНОЈ БОРБИ 15. ЗАДОВОЉЕЊЕ СТРАСТИ УМРТВЉУЈЕ ДУШУ
 
Ако човек није духован, његова чула не могу да осете божанску сладост. Исто као што човек отупљених чула ништа не осети, не види, не чује, не мирише, будући слаб или полумртав, исто тако човека, чије су страсти умртвиле природне душевне способности, чине га неосетљивим на дејство и учествовање у Тајнама Духа. Онај ко је духовно слеп, глув и неосетљив духовно је мртав, јер Христос не обитава у њему, па ни он сам не општи са Христом и не живи у Њему.
 

 

ДУХОВНЕ ПОУКЕ

сајт Цркве Уб

Настави са читањем