ПОУКЕ - Свети Григорије Синаит о депресији

ПОУКА: ШТА ЈЕ ДЕПРЕСИЈА? 8. ДУХОВНЕ СМРТ

Пасти у окамењену неосетљивост је исто што и умрети. Имати помрачен ум је исто што и изгубити вид телесних очију. Онај ко је пао у неосетљивост, лишен је животворне силе, док онај ко је помраченог ума, лишен је Божанске светлости којом човек може да види и у којој је виђен.

 

ДУХОВНЕ ПОУКЕ 

сајт Цркве Уб

Настави са читањем

ПОУКЕ - Свети Григорије Синаит о депресији

ПОУКА: ПОРЕКЛО ДЕПРЕСИЈЕ  61. НЕУМЕРЕНОСТ И ВЕЗАНОСТ ЗА ОВОЗЕМАЉСКО
 
Насртаји страсти, узбуркујући и прљајући море мира и тишине, потапају душу. Такво море се може прећи само у светлом и празном броду потпуног самосавладавања и нестицања. Јер, неумереност и везаност за овај свет узбуркују страсти које преплављују срце и за собом остављају само муљ и прљавштину помисли. Тако, након смућења ума, помрачује се срце, које за собом повлачи и тело. Затим се у срцу и у души пројављују немарност, тама и смрт, те срце и душа бивају лишени, њима својствених, осећања и способности.

 

ДУХОВНЕ ПОУКЕ

сајт Цркве Уб

Настави са читањем

ПОУКЕ - Свети Григорије Синаита

ПОУКА: РИЗНИЦА ПОУКА О ДУХОВНОЈ БОРБИ 2. ЗАБОРАВЉАЊЕ БОГА
 
Заповеђено нам је да изнад свега држимо универзалну заповест да се сећамо Бога: Него се опомињи Господа Бога својега (Понз. 8,18). Нас уништава заборављање на Бога, које помрачује остале заповести и одвраћа нас од сваког добра.

 

ДУХОВНЕ ПОУКЕ

сајт Цркве Уб

Настави са читањем

ПОУКЕ Свети Григорије Синаита

ПОУКА: РИЗНИЦА ПОУКА О ДУХОВНОЈ БОРБИ 4. ГУБИТАК БЛАГОДАТИ
 
Благодат задобијају људи који су се родили Духом и који делају Духом. Међутим, дешава се да они затру то божанско семе, било због властитих падова или их, пак, Бог напушта због њихове заједнице са непријатељем скривеним у њима. До губитка благодати долази због насртаја страсти (ако неко налази задовољство у њима), те се благодат, кроз учињене грехе, одмах губи. Страстољубива и грехољубива душа је право станиште страсти, ако не и демона, како у овоме, тако и будућем веку.

 

ДУХОВНЕ ПОУКЕ

сајт Цркве Уб

Настави са читањем