Свети Амвросије Оптински

Осуђивање и узнемирење, који су изданци разорне гордости, две су најуобичајније делатности међу људима. Довољне су да баце душу човека у дубине пакла, док углавном, на површини, могу да мисле да то нису греси.

Настави са читањем

ПОУКЕ - Свети Амвросије Оптински

Знај да непрекидан срећан живот доводи до веома несрећних последица. У природи видимо да пролеће није увек пријатно, нити лето плодородно, него да бивају и кишовита јесен, и хладна снежна зима, и пролећне поплаве, и разни ветрови и буре, а поврх тога неродица и глад, и разне смутње и болести, и многе друге несреће. Све је потребно да би се човек научио благоразумности, трпљењу и смирењу. Будући да се у благостању он углавном заборавља, а у различитим невољама постаје пажљивији према свом спасењу.

 

ДУХОВНЕ ПОУКЕ

сајт Цркве Уб

Настави са читањем

ПОУКЕ - Свети Амвросије Оптински

ПОУКА: Кушање је добра и веома корисна ствар. Кушане и Апостол хвали, говорећи: "Искушани беху, потуцаше се, у оскудици, у невољама, у патњама" (уп. Јев. 11,37). У закључку додаје: "они којих свет не беше достојан (Јев. 11, 38). Ако ни такви нису избегли искушења од невоља, ради своје душевне користи, онда ми немоћни никако не треба да се одричемо и избегавамо душекорисна кушања.

 

ДУХОВНЕ ПОУКЕ

сајт Цркве Уб

Настави са читањем