Свети Јустин Нови Ћелијски

Не знате ли да Тело Цркве има своја чула? Свештени обреди, сви - од првог до последњег, и јесу чула Цркве, кроз њих чујемо и видимо Бога и Господа, кроз њих приносимо себе из црвињака релативизма у Царства вечних вредности, кроз њих удубљујемо себе до божанских дубина, и проширујемо себе и узвишујемо.

Настави са читањем

Свети Јустин Нови Ћелијски

Еванђеље, Господа Христа названо је Еванђељем: то је грчка реч и значи Блага вест, значи Добра вест. Добра вест за тебе, брате и човече. Добра вест, Вечна Добра вест и у овом и оном свету, у свим световима кроз које прође твоја душа, и твоје људско биће. Блага вест, само Еванђеље Господа Христа, то је наука, то је учење, то су сви универзитети; ту је све, сва мудрост неба, сва мудрост Анђела. А ваша људска мудрост која је без Христа, која је против Христа - шта је то? Лудило, лудило, безумље!

Настави са читањем

Свети Јустин Нови Ћелијски

Јеси ли тужан, у Светом Писму ћеш наћи утехе;

Јеси ли жалостан-радост;

Јеси ли гневан-укроћење;

Јеси ли сладострастан-целомудрије;

Јеси ли немудар-мудрост;

Јеси ли рђав-доброту;

Јеси ли злочинац-милост и правду;

Јеси ли човекомрзац-љубав.

Настави са читањем

ПОУКЕ - Свети Јустин Нови Ћелијски

ПОУКА: Људи не могу измислити више питања, но што има одговора у Светом Писму. Не нађеш ли одговор у Светом Писму на неко своје питање, значи да си, или поставио бесмислено питање, или ниси умео читати Свето Писмо и из њега ишчитати одговор.

Настави са читањем