ПОУКЕ - Преподобни Исак Сирин

ПОУКА: Таква је воља духа да они које Он воли пребивају у напорима. Дух Божији не обитава у онима који живе у спокоју. Тиме се и разликују синови Божији од осталих који живе у невољама, а свет се горди раскошју и спокојем. Није благоволео  Бог да оне које Он љуби буду спокојни у телу, већ хоће да они сада пребивају у невољи, у тегобама, у напорима, у тескоби, у оскудици, у голотињи, у немаштини, у понижењу, у увредама, у премореном телу, у тужним мислима. Тако се испуњава оно што је речено о њима: "У свету ћете имати невољу" (Јн. 16, 33). Господ зна да они који живе спокојно нису у стању да Га љубе и зато ускраћује праведницима привремено спокојство и насладу.

 

ДУХОВНЕ ПОУКЕ

сајт Цркве Уб

Настави са читањем

ПОУКЕ - Преподобни Исак Сирин

ПОУКА: Иза сваке телесне радости следи страдање, а иза сваког страдања ради Бога следи радост. Душа која љуби Бога у Богу и само у Њему Јединоме стиче себи спокој. Радост у Богу јача је од овдашњег живота, и ко ју је нашао, тај не само да неће уочавати страдања, него се чак неће обазирати ни на свој живот, и у њему неће бити другог осећања ако је заиста имао ту радост.

 

ДУХОВНЕ ПОУКЕ

сајт Цркве Уб

Настави са читањем

ПОУКЕ - Преподобни Исак Сирин

ПОУКА: Мала невоља ради Бога боља је од великог дела које се врши без туге. Оно што се чини без напора јесте "праведност" световних људи. Али ти се подвизавај у тајности и подражавај Христу да би се удостојио да окусиш славу Христову. Ум се неће прославити заједно са Исусом ако тело не пострада заједно са Њим.

Изнад сваке молитве и жртве драгоцене су пред Богом невоље за Њега и ради Њега.

Настави са читањем