ПОУКЕ - Епископ Александар Милеант

ПОУКА: Људи са осетљивом душом на личном искуству пре или касније се уверавају да свака радост и утеха долазе од Бога, а свака невоља од властитих сагрешења и од порочности других људи.

 

ДУХОВНЕ ПОУКЕ

сајт Цркве Уб

Настави са читањем

ПОУКЕ - Епископ Александар Милеант

ПОУКА: Својом искупљеном смрћу и победоносним васкрсењем Господ је оборио дрвену змију - кушача и дао је верницима "власт да стајете на змије и на шкорпије и на сву силу вражију (Лк. 10, 19). Искупљеном човеку се отвара пут у Царство небеско и вечну радост. Човеку који је немоћан и навикао да греши, пут према небу се чини узак и тежак, али Госпог Исус Христос храбри сваког који жели да крене спасоносним путем говорећи: " Ходите к Мени сви који сте уморни и натоварени и Ја ћу вас одморити. Узмите јарам Мој на себе, и научите се од Мене; јер сам Ја кротак и смирен срцем, и наћићете спокој душама својим.  Јер је јарам Мој благ и бреме је Моје лако (Мат. 11, 28-30).

 

ДУХОВНЕ ПОУКЕ

сајт Цркве Уб

Настави са читањем

ПОУКЕ - Епископ Александар Милеант

ПОУКА: Човекова страдања и невоље у овом привременом животу нису нестале Христовим доласком, али су оне изгубиле своју некадашњу жестину и кобност. Ствар је у томе што се зло тако испреплетало са нашим бићем, тако је урасло у наше срце, да је процес ослобађања од њега увек повезан с болом. Али небески зрак Духа Утешитеља разгони мрак у страдалниковој души и загрева га осећајем божанске љубави. Значајно је да још на човековом путу према Царству небеском Дух Свети Својим присуством даје вернику да унапред окуси радост вечног живота који му је припремљен. Праведници, удостојени такве радости, сведоче да у поређењу с њом сва земаљска блага и весеље постају ништавни. Зато су апостоли учили да верни не треба да тугују, "као они (незнабошци) који немају наде", већ треба да се радују и захваљују Богу (1 сол. 4, 13).

 

ДУХОВНЕ ПОУКЕ

сајт Цркве Уб

Настави са читањем

ПОУКЕ - Епископ Александар Милеант

ПОУКА: Апостол Павле је три пута усрдно молио Бога да га избави од те немоћи (физичке), која га омета да врши апостолско служење. Али му се Господ, уместо исцелења, јавио Сам и рекао: "Доста ти је благодат Моја; јер се сила Моја у немоћи показује савршено". Схвативши да му је немоћпослата ради духовне користи, да би научио да се не узда у своје снаге већ у помоћ Божију - апостол је дошао до овакве одлуке: " Зато ћу се најрадије хвалити својим немоћима, да се усели у мене сила Христова... Зато сам добре воље у немоћима, у поругама, у невољама, у гоњењима, у тескобама за Христа; јер кад сам слаб онда сам силан( 2 Кор. 12, 7 - 11)

 

ДУХОВНЕ ПОУКЕ

сајт Цркве Уб

Настави са читањем

ПОУКЕ - Епископ Александар Милеант

ПОУКА: Новозаветно Писмо разоткрива пред нама искупитељску страну страдања. Добровољна страдања Сина Божијег донела су спасење свету. Укида се праузрок сваког зла - грех, а мале и привремене невоље се остављају као лек, као средство за духовно усавршавање. Како је било дато да види писцу књиге Откривења, апостолу Јовану Богослову, Царство небеско је испуњено људима из сваког племена, језика, народа, људима разних култура, степена образовања и друштвеног порекла. Заједничко им је то да су дошли овамо од "велике невоље"(Отк. 7,14), то јест, сваки спасени је имао свој животни крст. И на челу тог неизмерног мноштва апостола види насред небеског жртвеника Јагње Божије - Исуса Христа.

 

ДУХОВНЕ ПОУКЕ

сајт Цркве Уб

Настави са читањем