ПОУКЕ - Архимандрит Јован Крестјанкин

ПОУКА: Чим осетиш да страдаш телесно или духовно, сети се да не страдаш само ти. Свако страдање има неки виши смисао. Не страдаш само ти, око тебе страда цео свет.

Све страда и мучи се - час у немој тишини, скривајући своју бол, ћутећи о својој тузи, час у отвореним мукама које нико и ништа не може ублажити. Страдања су нам неизбежна. Природно је желети да она не буду превелика. Али треба се учити страдати достојанствено и продуховљено. У томе је велика тајна живота. У томе је вештина земаљског бивствовања.

 

ДУХОВНЕ ПОУКЕ

сајт Цркве Уб

Настави са читањем

ПОУКЕ - Архимандрит Јован Крестјанкин

ПОУКА: Што је истанчанији човек, што је осетљивије његово срце, што је тананија његова савест, што је јача његова стваралачка уобразиља, што је пријемчивији његов посматрачки дар, што је дубљи његов дух - тим више он страда, то га чешће у животу посећује бол, горчина, туга. Али ми често не размишљамо о томе, не схватамо да најбољи људи страдају више... И када се на нас излива бујица оскудица, муке, невоље, очајања, ми се плашимо, сматрајући то "неочекиваним", "незаслуженим", "бесмисленим".

Али страдању је дата велика очишћујућа и васпитна сила, јер страдање буди човеков дух. У њему се прекаљује човекова чврстина, његова храброст, владање собом и снага карактера. Без страдања нема ни истинске љубави, ни истинске среће. Онај ко хоће да се научи слободи, мора да превлада страдање.

 

ДУХОВНЕ ПОУКЕ

сајт Цркве Уб

Настави са читањем

ПОУКЕ - Архимандрит Јован Крестјанкин

ПОУКА: Не треба страховати због оног што још није настало. Никако не треба. У било ком случају. Можда ти се ништа од тога неће ни догодити. Не треба гледати око себе каквих има страдања. Ти не мораш да их имаш. А ако их буде... Једном сам питао о томе свога свештеника и он ми је рекао: "Ако Господ да искушења, даће и снаге".

 

ДУХОВНЕ ПОУКЕ

сајт Цркве Уб

Настави са читањем