ПОУКЕ - Архимандрит Јеротеј Влахос

ПОУКА: На Свету Гору  ваља да пођете са намером да будете поучени ћутањем. Ако успете да учите на овај начин, онда ће вам се све обратити. Ћутљиве фигуре монаха, пећине пустињака, манастири прожети покајништвом, сама природа и непокретна твар - све ће вам, на својствен начин, испричати многе повести и пренети чудесна учења. Управо овим путем свецела Света Гора беседи "ћутаењем"

Па ипак, некад проговарају, а тада нас уздижу јер воде богоугодан живот. "Добар живот без речи уздиже више него речи без доброг живота. Добар живот нас, заправо, поучава чак и када је сасвим утихнут: други нас узнемиравају самим проговарањем. Ако се живот и реч подударају, онда нам показују пример светости" (Исидор Пелусиот).

 

ДУХОВНЕ ПОУКЕ

сајт Цркве Уб

Настави са читањем

ПОУКЕ - Архимандрит Јеротеј Влахос

ПОУКА: Света Гора је подручје тајне где тишина, односно вечност сама, громко проговара, јер тишина је језик будућег века. Као што свети анђели поседују једну умну моћ, коју нисмо у стању да појмимо, и којом размењују Божанске мисли (Свети Василије Велики), тако, на сличан начин, и земаљски анђели - који обитавају на Светој Гори и надмећу се животом и молитвом са онима  који су небески и бестелесни - ризниче једну другу моћ којом преносе оно што чини њихово искуство. А то је ћутање које, нарочито на Светој Гори, сачињава најречитију беседу: "безгласни молебан". Они тамо не зборе много, тајне Бога проживљавају се у "тиховању", а православно богословље опитује се на апофатички начин. Они се Божијем гласу одазивају ћутећи, сабирајући уз то врлину. Према мишљењу светог Симеона Новог Богослова: "Ћутање усана, затварање очију и глувота ушију за почетнике чине хитар начин да задобију врлину".

 

ДУХОВНЕ ПОУКЕ

сајт Цркве Уб

Настави са читањем

ПОУКЕ - Архимандрит Јеротеј Влахос

ПОУКА: У ћутању монаха крије се порука. У Старечнику читамо следеће: "Једног дана је архиепископ, ава Теофил, посетио скит. Братија која су се том приликом сабрали обратили су се ави Памву говорећи: "Прослови нешто архиепископу како би се могао нечему поучити". Старац им узврати речима: "Ако није поучен мојим ћутањем, неће се поучити ни мојом беседом".

 

ДУХОВНЕ ПОУКЕ

сајт Цркве Уб

Настави са читањем