ПОУКЕ - Ава Евагрије о депресији

ПОУКА: ШТА ЈЕ ДЕПРЕСИЈА? 3. УМЕРЕНА ТУГА МОЖЕ ДОНЕТИ КОРИСТ

Сви демони одводе душу у сластољубље. Само демон туге доноси смутњу, тако што пресеца сваку душевну сладост и суши је тугом, будући да дух жалостан суши кости (Пр. 17, 22). Међутим, умерени напади туге отшелника чине искуснијим, јер га охрабрују да презре сва добра овога света и да искорени свако задовољство. Уколико, пак напади трају дуже, онда га они терају да се више брине о својој души или га присиљавају да бежи на неко друго место.Чак је и Јова мучио овај демон: Кад би било могуће, сам бих себе убио, или бих замолио другог да ми то учини" (Јов 30, 24).

Настави са читањем

ПОУКЕ - Ава Евагрије о депресији

ПОУКА: ШТА ЈЕ ДЕПРЕСИЈА? 13. ДЕМОН УНИНИЈА

 

Демон унинија, који се још назива подневним демоном (Пс. 90, 6), мучнији је од свих других. Он монаха напада око четвртога часа (око десет изјутра) и окреће се око његове душе све до осмога часа (два по подне). Почиње тако што га наводи да са незадовољством примети да се сунце споро креће, или да се уопште не креће, и да дан траје педесет сати. Затим га подстиче да често гледа кроз прозор, или излази из келије да посматра сунце, или да види колико је још остало до девет часова и да истовремено погледа тамо-амо не би ли угледао некога од братије. Затим у монаху побуђује озлојеђеност према месту, начину живота и рукодељу, подстичући осећање да нема више љубави међу братијом и да нема никога ко би га утешио. Уколико га је неко у последњих неколико дана увредио, демон га подсећа на то, подстичући тако његово незадовољство. Затим у њему побуђује жељу за другим местима, где би лакше дошао до оног за чим потребује, или му напомиње рукодеље које су мање тешке и корисније. Поред тога, додаје да се Богу може угодити на сваком месту и да Му се може поклањати на свакоме месту. Потом, повезујући тако сећање на рођаке и некадашње изобиље, пророкује дуг живот испуњен аскетским подвизима, користећи сва лукавства како би натерао монаха да најзад напусти келију и дотадашњи живот. За тим демоном не долази одмах други. Међутим, ако се монах избори са њим и победи га, после таквог подвига наступа мирно стање и душа се испуњава неизрецивом радошћу.

 

ДУХОВНЕ ПОУКЕ 

сајт Цркве Уб

Настави са читањем

ПОУКЕ - Ава Евагрије о депресији

ПОУКА: ПОРЕКЛО ДЕПРЕСИЈЕ  29. ИСКУШЕЊА ЗА ВРЕМЕ МОЛИТВЕ
 
Када демони виде да истински желиш да се молиш, свашта ти предлажу: подсећају те на разне ствари, побуђују ум да их следе, а када он не успе да их пронађе, ум постаје потиштен и јадан. Док ум пребива у молитви, демони га и даље испуњавају помислима о тим стварима, како би се човек потрудио да нешто више сазна о њима и тако изгубио плодове молитве.

 

ДУХОВНЕ ПОУКЕ 

сајт Цркве Уб

Настави са читањем

ПОУКЕ - Ава Евагрије о депресији

ПОУКА. ПОРЕКЛО ДЕПРЕСИЈЕ  55. ДЕМОН НЕЗАДОВОЉСТВА
 
Ко избегава овоземаљска задовољства сличан је тврђави, недоступној демону туге. Јер, туга наступа онда када је човек лишен задовољства, било тренутног или очекиваног. Од таквог непријатеља се не можемо избавити све док смо привезани за било шта земаљско, јер Он своје мреже за побуђивање туге, шири на оно за шта види да смо највише везани.

 

ДУХОВНЕ ПОУКЕ

сајт Цркве Уб

Настави са читањем

ПОУКЕ - Ава Евагрије о депресији

ПОУКА: КАКО САВЛАДАТИ ДЕПРЕСИЈУ 131. ПОСЕЈ СЕМЕ ДОБРЕ НАДЕ
 
Када нас нападне демон унинија, поделимо душу на два дела. Учинимо један део утешитељем, а други утешаваним. Посејмо семе добре наде, појући следеће Давидове стихове: Зашто си жалосна, душо моја, и зашто ме смућујеш? Уздај се у Бога, јер ћу се исповедати Њему – Спасењу лица мога и Богу моме (Пс. 41, 6).

 

ДУХОВНЕ ПОУКЕ

сајт Цркве Уб

Настави са читањем