ПОУКЕ - Свети Симеон Нови Богослов о депресији

ПОУКА: ШТА ЈЕ ДЕПРЕСИЈА? 16. О НЕИЗМЕРНОЈ ТУЗИ
 
Дужи период прекомерне туге срца за чулним, помрачује и узнемирава ум. Таква туга истерује из душе чисту молитву и благост, а уноси болну патњу срца. Њој последује неизмерна окамењеност и неосетљивост, те демони стога често бацају у очајање оне који се одлуче да воде духован живот.
 

 

ДУХОВНЕ ПОУКЕ

сајт Цркве Уб

Настави са читањем

ПОУКЕ - Свети Симеон Нови Богослов о депресији

ПОУКА: КАКО САВЛАДАТИ ДЕПРЕСИЈУ 143. ИСПРАВНО ПОУЧАВАЈ СВОЈУ ДУШУ
 
Драги мој брате, када ти се догоди да се у твојој души истовремено пројаве ревност и велика чежња за савршенством, те свом снагом пожелиш да испуниш сваку заповест Божију, не грешећи чак ни у некој немарној наизглед неважној речи, и тако, по делима, знању или созерцању, не заостанеш за древним светитељима, али видиш да ти непријатељ то отежава, сејући семе немарности у твојој души и спречавајући те да досегнеш светост, раслабљујући те убацивањем помисли, и када схватиш да ти је немогуће спасити се и испунити све Божије заповести у вреви овога живота, тада седи у неки кутак, повуци се у себе и сабери мисли. Затим, исправно посаветуј своју душу, говорећи: Зашто си жалосна, душо моја, и зашто ме смућујеш? Уздај се у Господа, јер ћу се исповедати Њему – Спасењу лица мога и Богу моме (Пс. 42, 5). Ко ће се оправдати делима закона? Цар и пророк још каже: јер се неће оправдати пред Тобом нико жив (Пс. 142, 2). Али, вером се уздам у Господа да ће ме, по бескрајној милости Својој, спасити. Зато, склони ми се са пута, сатано! Славим Господа и Бога мога и од младости своје служим Њему, Који ме, по обиљу милосрђа Свога, може спасити. Иди од мене и нека те Бог, Који ме створи по подобију Своме, погуби.

 

ДУХОВНЕ ПОУКЕ

сајт Цркве Уб

Настави са читањем

ПОУКЕ - Свети Симеон Нови Богослов о депресији

ПОУКА: КАКО САВЛАДАТИ ДЕПРЕСИЈУ 144. ПОХИТАЈ НА МЕСТО МОЛИТВЕ
 
Физичка слабост и тежина, које у душу улазе кроз лењост и немарност, одвраћају нас од упражњавања уобичајеног правила, помрачују ум и доводе до малодушности. У срцу се, све чешће, јављају страх и хулне помисли, и човек се, будући искушан демоном малодушности и очајања, плаши да стане на своје уобичајено место молитве, те се одаје лењости, или понекад искуси насртај нарочито бесрамних помисли о Творцу. Тако, знајући узрок таквог стања, пожури на своје уобичајено место молитве, и падајући пред Свеблагим Богом, завапи Му свим срцем својим, и, са сузама покајања, моли Га да ти олакша ово бреме очајања и злих помисли. Уколико наставиш да вапиш и непрекидно куцаш на врата милости Божије, убрзо ћеш га се и ослободити.

 

ДУХОВНЕ ПОУКЕ

сајт Цркве Уб

Настави са читањем