ПОУКЕ - Отац Тадеј

ПОУКА: Света Тајна Брака

ПРОЧИТАЈТЕ ВЕОМА ПАЖЉИВО!!!!
"Не пожели туђег брачника" је једна од Божијих заповести које стоје у Светом Јеванђељу.
То подразумева да на туђег брачног партнера или партнерку смемо да гледамо само као на брата или сестру са потпуним одсуством сваке страсти и блудне помисли и жеље. Јако је велики грех и сама помисао на туђег брачника а о спровођењу те помисли ни да не говоримо.


Господ је рекао веома јасно да сваки ум може да разуме "ПОЖЕЛЕТИ ТУЂЕ ВЕЛИКИ ЈЕ ГРЕХ, УЗЕТИ ТУЂЕ ОГРОМНА ЈЕ КАЗНА. ОНО ШТО БОГ СПОЈИ НЕ СМЕ НИКО ДА РАЗДВОЈИ"
Када дође до црквеног брака то је Божија промисао. Та особа се нама свиди и ми је заволимо али ту особу нам је сам Господ послао да се кроз брачни крст са њом спасавамо. Тако да колико год да нам је брак тежак ми никако не смемо да се разводимо и напуштамо ту Свету Заједницу, јер Господ има свој план са нама... Колико год тежак наш брачник био наш брак са њим није наша лоша одлука већ Божија воља да се тако спасавамо кроз трпљење. Уколико смо ми криви за лош брак морамо да се посветимо Господу, молитви, исповедању и причешћу, али у колико је наш брачник тај који ствара не склад у браку НЕ СМЕМО НИКАКО да га напуштамо и да се разводимо већ да се молимо за њега, и тражимо од Господа и пресвете Богородице да му отворе очи да спозна љубав и важност брака. Постоје само два разлога која нам допуштају прекид Свете Тајне Брака а то су : НЕВЕРСТВО БРАЧНИКА И УПОКОЈЕЊЕ БРАЧНИКА!
У случају прекида Свете Тајне Брака постоје само два пута у очима Господа а то је МОНАШТВО И БЕЛОМОНАШТВО! Једино у случају упокојења једног брачника дозвољено је само под строгим допуштењем поновно ступање у брак али боље је то избећи. Господ признаје само једну Свету Тајну Брака и на страшном суду поред једног човека не могу да стоје две жене или поред једне жене не могу да стоје два човека. Битно је шта Господ каже а не људи...тако да Господ не дозвољава два, три или више бракова. Ђаво прво удара на породице и покушава ту да унесе немир и разор и ако успе на тај начин пропадају душе брачника, оног који је пожелео туђег брачника и деце тих брачника. Највећу неправду уништене Свете Тајне Брака осете деца те породице.
Уколико ти се свиди и пожелиш туђег човека или жену одмах у корену сеци ту жељу и моли се Господу да ти да снагу да се излечиш од тих прљавих мисли. Јако је опасно за душу и даљи напредак твој и твоје деце ступити у контакт и однос са ожењеним човеком или удатом женом. Такав грех у главном пада на плећа твоје деце. Господ је том човеку дао жену да се са њом спасава и обратно и не смеш га пожелети и одвојити од Свете Тајне Брака. Тада ђаво управља тобом јер ни један анђео ти неће отворити очи и срце ка ожењеном човеку или удатој жени. Зато са првом спознајом таквих осећања према ожењеном човеку или удатој жени одмах тражи помоћ кроз молитву свога духовника, ту жељу исповеди, испости, горко се кроз сузе покај, причести се и дистанцирај од те особе ка којој те је ђаво водио. Много је лакше окајати грех од помисли него очистити га од већ учињеног дела.

 

ДУХОВНЕ ПОУКЕ

сајт Цркве Уб