Пошаљите питање духовнику

Ми смо ту да саслушамо сваки Ваш предлог и сугестију али и да вам одговоримо на питања из духовног живота. Будите слободни да нам своје предлоге, сугестије, дилеме и питања упутите преко електронске поште , а неко од наших духовника ће вам са задовољством и уз Божију помоћ одговорити.

Приватност ваших питања и сугестија је загарантована, односно нико осим духовника ове рубрике неће знати шта је и ко је питао и предложио, осим ако нам не нагласите да желите да се зна шта потиче од вас.

Питања и предлози као и наши одговори на њих који нам се учине занимљивим налазиће се на овој страници да би и остали посетиоци могли да их прочитају. Због заштите приватности Bаш текст ће тада бити промењен тако да се не може ни претпоставити од кога потиче.

СТАРАЧКИ ДОМ - ДА ЛИ ЈЕ ХРИШЋАНСКИ СМЕСТИТИ МАЈКУ У ДОМ ЗА СТАРЕ?

Старачки домови и став духовника о томе. Да ли је грех сместити мајку у дом за старе који добро и савесно ради? Њена болест захтева негу 24 часа дневно. Ја сам запослена, а осим мене, нема ко да води бригу о њој. Редовно је посећујем, молим се за њу и набављам све што јој је потребно.

Родитељ који нас је гајио од првог дана када смо угледали светлост, који је стрепео и дрхтао над нама кад год се закашљемо, који се трудио да сваку нашу сузу обрише и да нас утеши, који нас је привио на груди и певао успаванке када смо се нечега бојали, који се радовао нашим успесима, а туговао са нашим тугама, сада доживљава да немамо времена за њега, односно њу, јер овде говоримо о мајци. Предајемо је другима у руке, јер нама треба времена за живот, као да мајка није наш живот! Одвођењем мајке у старачки дом, ми њој дајемо следећу поруку: "Немам стрпљења да сачекам да умреш, а сметаш ми у мом животу, јер имам пречих ствари од тебе, па те због тога водим на гробље живих." Запитајте се, шта човек, кога одведу у старачки дом, још може да очекује од свог живота? Шта га то још лепо чека у наредним месецима и годинама живота у старачком дому? СМРТ!!! Само лепо упакован, па се тако организују балови за старце, трећа младост, све се фарба у лепе боје да не би изгледало страшно. Чак и кад умиру и онда их шминкају да изгледају што мање страшно, како се ни ми не бисмо досетили да нам се дани одбројавају до Страшног суда! Сами закључите да ли је грех или не. Ако хоћете да прихватите савет, узмите жену која ће да је чува, док Ви нисте ту, а после тога Ви будите уз њу.

Духовни одговор дао:

Архимандрит Михаило Биковић

 

 

ПИТАЈТЕ ДУХОВНИКА - кликните и прочитајте још питања и одговора из ове рубрике

УРЕДНИЧКИ ТИМ - НАША МИСИЈА И ВИЗИЈА - кликните за детаље

ПИТАЈТЕ ДУХОВНИКА - пошаљите емаил на:pitajte@crkvaub.rs

ДУХОВНЕ ВЕЧЕРИ (ВИДЕО) - О ПРИПРЕМИ ЗА СВЕТУ ТАЈНУ ПРИЧЕШЋА - кликните да погледате