Пошаљите питање духовнику

Ми смо ту да саслушамо сваки Ваш предлог и сугестију али и да вам одговоримо на питања из духовног живота. Будите слободни да нам своје предлоге, сугестије, дилеме и питања упутите преко електронске поште , а неко од наших духовника ће вам са задовољством и уз Божију помоћ одговорити.

Приватност ваших питања и сугестија је загарантована, односно нико осим духовника ове рубрике неће знати шта је и ко је питао и предложио, осим ако нам не нагласите да желите да се зна шта потиче од вас.

Питања и предлози као и наши одговори на њих који нам се учине занимљивим налазиће се на овој страници да би и остали посетиоци могли да их прочитају. Због заштите приватности Bаш текст ће тада бити промењен тако да се не може ни претпоставити од кога потиче.

ШМИНКАЊЕ И МИНЂУШЕ ДА ЛИ СУ ПРАВОСЛАВНО ПРИХВАТЉИВИ?

Шминкање и минђуше, какав став треба да има хришћанка према улепшавању? Да ли се потпуно избегавање шминке (бити ненашминкан и на своме венчању и свадби), ношење мараме и сукње и ван светиње сматра нечим нормалним за жене Православне или је то фанатизам, како већина говори и осуђује такав став и понашање?

Свети Апостол Павле говори о спољном изражавању вере на следећи начин: "Обрезање тела нити спасава нити не спасава, већ обрезање срца!" Зашто он ово говори? У то време избиле су несугласице између апостола око обрезивања, јер је то била религиозна обавеза Јевреја! Због тога су организовали и апостолски сабор 49. године на коме је расправљано око тога да ли хришћани треба да се обрезују. Победили су аргументи св. Апостола Павла, где говори да је суштинско обрезање (обрезање срца) важније од обрезања тела. Тако исто и облачење, марама и шминка, то је све обрезање тела. Оно је потпуно без смисла уколико је срце пуно страсти, злобе и осталог што нас води у пакао. Ту нам спољни облик облачења, па и понашања ништа не помаже, већ очишћење (обрезање) срца.  Марама и сукња су пожељне као начин одевања како у цркви тако и ван ње и оне представљају начин живота једне хришћанке, а не само одећу за цркву. Разуме се да хришћани живе у свету и да се са расуђивањем облаче одлазећи на посао, одмор са породицом или у биоскоп и слично. Оног тренутка када се срце буде уподобило Господу, тада ће спонтано пожелети и мараму и сукњу и немање шминке. То је једини прави пут, а наметати неком на силу све ово споља, може човека да одбије од Цркве и Бога и шта смо онда учинили?!

Духовни одговор дао:

Архимандрит Михаило Биковић

 

ПИТАЈТЕ ДУХОВНИКА - кликните и прочитајте још питања и одговора из ове рубрике

УРЕДНИЧКИ ТИМ - НАША МИСИЈА И ВИЗИЈА - кликните за детаље

ПИТАЈТЕ ДУХОВНИКА - пошаљите емаил на:pitajte@crkvaub.rs

ДУХОВНЕ ВЕЧЕРИ (ВИДЕО) - О ПРИПРЕМИ ЗА СВЕТУ ТАЈНУ ПРИЧЕШЋА - кликните да погледате