Пошаљите питање духовнику

Ми смо ту да саслушамо сваки Ваш предлог и сугестију али и да вам одговоримо на питања из духовног живота. Будите слободни да нам своје предлоге, сугестије, дилеме и питања упутите преко електронске поште , а неко од наших духовника ће вам са задовољством и уз Божију помоћ одговорити.

Приватност ваших питања и сугестија је загарантована, односно нико осим духовника ове рубрике неће знати шта је и ко је питао и предложио, осим ако нам не нагласите да желите да се зна шта потиче од вас.

Питања и предлози као и наши одговори на њих који нам се учине занимљивим налазиће се на овој страници да би и остали посетиоци могли да их прочитају. Због заштите приватности Bаш текст ће тада бити промењен тако да се не може ни претпоставити од кога потиче.

СЛОБОДНА ВОЉА - КАКО СХВАТИТИ СЛОБОДУ ИЗБОРА КОЈУ НАМ ЈЕ БОГ ДАО?

Слободна воља је дар од Бога, тако да сами можемо одлучити да ли ћемо се окренути ка Богу или ка непомјанику. Посматрајући људе из окружења, који су удаљени од црквеног живота, питам се да ли нам је Господ дао баш потпуну слободу? Људи често похуле на овај живот, говорећи како је живот мучан и пожеле да се никада нису родили. Према размишљању таквих људи, да их је Бог питао да ли желе да се роде, одговорили би да не желе. Да ли нам је Бог дао слободну вољу у том смислу да заиста сами кројимо себи живот према слободи избора која нам је дата?

Бог нам је дао слободу избора да у сваком тренутку можемо да се определимо шта желимо учинити. Наравно, живећи у свету, наша слободна воља тј. наше одлуке, преплићу се и са одлукама других људи, рецимо наших родитеља. То када ћемо се родити је одлука наших родитеља, а Благослов Божији. Савки родитељ има неке заслуге или незаслуге које битно утичу на живот деце и потомака. Психологија учи да деца у раном добу највише науче посматрајући своје родитеље. Медицина говори о преносу гена са предака на потомке. Ми,  такође, можемо додати да грехе, али исто тако и врлине или подвиге и плодове таквог живота убирају потомци. Материјална добра остају у наследство, а зашто онда не би имали и духовно наслеђе?

Срећа и патња у животу су јако релативне, што најбоље показује прича у којој се сусрећу инвалид у колицима и пешак. Инвалид помисли: "Ех, када бих могао да ходам". Затим пешака сусреће бициклиста. Пешак помисли: "Ех, када бих имао бицикл". Бициклисту обилази мотоциклиста, након чега бициклиста помисли: "Ех, када бих имао мотор". Мотоциклисту обилази аутомобил, а мотоциклиста помисли: "Ех, када бих имао ауто". Возача аутомобила обилази лусксузни ауто, те возач помишља: "Ех...", и тако у недоглед. Сви помишљају да је овај живот пакао, ако не могу да приуште себи оно што желе.

И инвалид би могао да буде срећан. Сусретао сам се са таквима, благодаре Богу што су остали живи и сада могу да уче своју децу да опрезније живе, да Богу благодаре за свки дан који нам је дао, за ваздух који удишемо.

Духовни одговор дао:

протопрезвитер Милан Ристивојчевић

 

РУБРИКА ПИТАЈТЕ ДУХОВНИКА:

ПИТАЈТЕ ДУХОВНИКА - кликните и прочитајте још питања и одговора из ове рубрике

УРЕДНИЧКИ ТИМ - НАША МИСИЈА И ВИЗИЈА - кликните за детаље

ПИТАЈТЕ ДУХОВНИКА - пошаљите емаил на:pitajte@crkvaub.rs