Пошаљите питање духовнику

Ми смо ту да саслушамо сваки Ваш предлог и сугестију али и да вам одговоримо на питања из духовног живота. Будите слободни да нам своје предлоге, сугестије, дилеме и питања упутите преко електронске поште , а неко од наших духовника ће вам са задовољством и уз Божију помоћ одговорити.

Приватност ваших питања и сугестија је загарантована, односно нико осим духовника ове рубрике неће знати шта је и ко је питао и предложио, осим ако нам не нагласите да желите да се зна шта потиче од вас.

Питања и предлози као и наши одговори на њих који нам се учине занимљивим налазиће се на овој страници да би и остали посетиоци могли да их прочитају. Због заштите приватности Bаш текст ће тада бити промењен тако да се не може ни претпоставити од кога потиче.

ПОСТ ЗА НЕПЛОДНЕ РОДИТЕЉЕ - КАКО ДА ПОСТУПИМО?

Постимо за неплодне родитеље уз лозу Немањића. Интересује ме, кад се причестимо шта да урадим са лозом која је била потопљена у Богојављенску воду и коју пијемо 40 дана? Да ли ту лозу закопамо негде или је чувамо у дому?

Они, који желе да по Божјем благослову имају плод утробе своје, треба да се обрате молитвама својим св. Симеону Мироточивом, који је био подвижник Свете Горе Атонске кад је оставио своје царство српско; који је сазидао манастир Хиландар, у коме је после многих и великих трудова за богоугодни живот и умро, те за то добио од Бога дар да чини чуда — да дреши неплодност оних супружника, који вером њему прибегавају. Тога ради, бере се грожђе и гранчице са оне винове лозе, која је чудним начином израсла из самог гроба светог Симеона. — У једно следовање спадају три зрна грожђа и једно парче од орезане лозе. Ово се парче ставља у пола оке освећене воде (650 грама) и од исте узимају оба супружника да пију пре сваког јела за 40 дана. Потом узима супруг једно зрно грожђа, а супруга остала два. — За ових 40 дана супружници треба да испуњавају следеће правило: — Да једу само посну храну — храну припремљену без меса, јаја, млечних производа, масти, рибе, уља и вина — дакле, искључиво на води.

Подразумева се да ово правило супружници испуњавају свих 40 дана, осим суботе, недеље и црквених празника (црвено слово) — кад је разрешено припремати храну са биљним уљем и пити вино.

Овај пост треба постити ван утврђених (великих) постова — Васкршњег (Часног) поста (или Свете четрдесетнице), Апостолског (Петровског), Госпојинског (Богородичног или Успенског) и Божићног поста.

Најбоље је договорити се са свештеником да се крај овог поста поклопи са недељом или каквим празником (тј. када се служи Света Литургија) ради обавезног причешћа супружника.

Молимо супружнике да нам се јаве (да дају своја имена ради помињања на Литургијама током 40 дана) пре почетка испуњавања овог правила.

Кроз овакав почетак Господ ће благословити супружнике да подигну што више потомака и да их васпитају и утемеље у православном благочешћу. Тиме ће свом и њиховом животу дати пун смисао у вечној Истини, а роду нашему значајно допринети у оздрављењу духовном и телесном, јер је у супротном осуђен на изумирање.

— Да чине свакодневно по педесет поклона, 25 ујутру са молитвом: Господе Исусе Христе Сине Божји помилуј нас, и 25 увече са молитвом: Преподобни очи Симеоне, моли Бога за нас. Ко жели може и да удвоји поклоне, тј. да дода још педесет поклона дневно са молитвом: Пресвета Богородице, спаси нас. За све то време треба да се супружници од своје супружанске постеље уздржавају. По истеку тих 40 дана дужни су супружници да се исповеде и причесте тајном Св. Причешћа и тада ће им Господ, по вери њиховој с благословом својим даривати плод утробе њихове.

После зачећа, за све време трудноће и дојења детета, супрузи су дужни да потпуно прекрате супружанске сношаје и да живе у чистоти.

Из живота пророка Самуила видимо, да је мати његова Ана три године дојила свога сина Самуила, живећи све то време одвојено од супружанске постеље у чистоти, а за тим имала још деце и ако су је сви сматрали да је неплодна, јер "где хоће Бог тамо се побеђују природни закони", а рађање деце је дар Божији, а не људски проналазак, јер Господ вели: "Ја сам онај који ствара човека и гради дух у човеку". Апостол заповеда родитељима да бивају у посту и молитви и, да супружанска задовољавања потчињавају вишим циљевима, да би имајући жене били, као да их и немају (Коринћ. 1. посл. ст. 57).

Затим наглашава супружницима: да не буду робови тела, него духом да ходе, јер сви Хришћани призвани су од Бога не у нечистоту, већ у светињу.

Погледајмо животиње, које по закону природе, који им је дат од Бога још при стварању целог света, до данас строго чувају тај закон у апсолутној тачности, јер после зачећа плода не дозвољавају сношај, не само после раскрштања са бременом, него и за све време дојења. А човек, као што и сами видите, постаје по неки пут гори од скота и подајући се страсним пожудама, заборавља на своје достојанство, које му је дано од Бога, који га је створио по својој слици и своме подобију, те нарушава закон Божји повредом природе и изазива тиме на своје потомство праведни гњев Божји. Последице праведнога гњева Божјега су још и следеће: неверство супруга, растројство и свака беда, неизлечиве болести од којих деца пате, рана и превремена смрт мужа или жене, као и миле им деце. Ко би још могао изређати ужасне појаве гњева Божијега над супружницима, који изгубе страх Божји и пођу путем телеснога умовања које је непријатељ Богу, и над онима који се не покоравају Богу и његовом закону. Такви убијају себе, пород свој и потомство своје до трећега и четвртога појаса и лишавају себе за навек царства небеснога.

Супружници су дужни и пре разрешења њихове неплодности, да строго пазе и чувају правила црквена, која су за супружнике установљена, а на име: супружанске постеље треба да буду једна од друге одељене у ноћи уочи празничних и недељних дана, уочи среде и петка, за време сва четири поста, које је црква установила, а нарочито за време свете Велике Четрдесетнице, тј. Великог Поста. Остало пак време могу у чедности и страху Божијем употребити на супружански живот. Јер је Господ дао човеку жену за помоћ за заједнички живот, и благословио их и рекао им: "Растите и множите се", али не ради пожудног сладострашћа, које не зна ни времена, ни мере у својој неуздржљивости.

Стога вас молимо благословени Хришћани, духовна чеда наша у Христу Исусу, и љубазна браћо по крштењу: чувајте своје свето супружанство у свакој чистоти и правди Божјој, следујући свима заповестима Божјим, и тада ће Небесни Лекар душе и тела разрешити вашу неплодност и увидећете на породици својој благослов Вишњега. А за чињење дела милосрђа вашега према сиромашној браћи Христовој, не само да ћете добити дар рађања деце, већ ћете наследити Царство небесно, које је обећано онима који Бога љубе, и бити у заједници са свима онима, који угодише Богу делима милосрђа, у чему нека нам помогне истинити Господ наш Исус Христос, заступништвом Пречисте и Преблагословене Матере Његове Дјеве Марије, молитвама Светог Симеона Мироточивог чудотворца и свих светитеља Атонских, да сви наследимо блажени крај Живота, и пређемо из овог привременог живота у вечни, где ћемо до века прослављати Најсветије Име Пресвете, Живоначалне и нераздељиве Тројице, Оца и Сина и Светога Духа, коме нека је слава у све векове, Амин.

Благослов Српске Царске Лавре, 
манастира ХИЛАНДАРА 
Света Гора Атонска

Духовни одговор приредио:

Протопрезвитер Милан Ристивојчевић

 

ПИТАЈТЕ ДУХОВНИКА - кликните и прочитајте још питања и одговора из ове рубрике

УРЕДНИЧКИ ТИМ - НАША МИСИЈА И ВИЗИЈА - кликните за детаље

ПИТАЈТЕ ДУХОВНИКА - пошаљите емаил на:pitajte@crkvaub.rs