Пошаљите питање духовнику

Ми смо ту да саслушамо сваки Ваш предлог и сугестију али и да вам одговоримо на питања из духовног живота. Будите слободни да нам своје предлоге, сугестије, дилеме и питања упутите преко електронске поште , а неко од наших духовника ће вам са задовољством и уз Божију помоћ одговорити.

Приватност ваших питања и сугестија је загарантована, односно нико осим духовника ове рубрике неће знати шта је и ко је питао и предложио, осим ако нам не нагласите да желите да се зна шта потиче од вас.

Питања и предлози као и наши одговори на њих који нам се учине занимљивим налазиће се на овој страници да би и остали посетиоци могли да их прочитају. Због заштите приватности Bаш текст ће тада бити промењен тако да се не може ни претпоставити од кога потиче.

НАСИЉЕ У ПОРОДИЦИ, КЛАДИОНИЦЕ, АЛКОХОЛ - КАКО СЕ ИЗБОРИТИ?

Живим са супругом и сином. Боримо се, као и сви, са искушењима данашњег времена. Ситуацију нам отежава склоност мога супруга ка кладионицама. У суштини је добре нарави, али када пије алкохол, вређа нас, понижава и прети. Дешавало се и да физички насрне на мене. Онда наступи период мира и чини ми се да сам му све опростила. У последње време код мене се појавио страх од супруга. Молим вас да ми одговорите шта би требало да радим како бих помогла супругу, детету и себи.

Помаже Бог!

Данас у нашем народу је доста распрострањена вера у Бога, али на жалост доста површно. Мислим да не постостоји човек, данас у Србији, који није чуо за реч "молитва", нажалост мало људи верује у снагу молитве! Ваш проблем може врло ефикасно да се реши, ако схватите колика је снага молитве и да је молитва реална, опипљива чак и измерљива. Једном речју стварна и делотворна! По речима св. Серафима Саровског молитва је дело.

Оно што бисте требали да урадите је да кренете са молитвом за вашег мужа, помоћу које ћете очистити своје срце према њему, а као резултат тога биће поновно загрејано срце, топлина у грудима кад помислите на њега и он ће то осетити и одреаговати на вас и вашу топлоту, наравно, позитивно. Ако један те исти пас на једног човека лаје, а другом се умиљава, шта мислите због чега? Осећа зрачење и једног и другог. Исто је и са нама, ако кроз молитву опростимо неком резултат ће бити да почнемо поново да га волимо, он ће то осетити као и пас што осећа и реаговати на нас позитивно. Тако можемо да променимо човека, а да му реч не кажемо, само молећи се за њега.

Сваки човек на свету ма које расе, религије или пола био чезне за једним те истим, а то је чежња да се испуни љубављу, а друго име за Бога је љубав. Дакле сви чезну да буду испуњени Богом!!!

На жалост због разних околности, између осталог и васпитања, људима ова основна чежња кад изађе на површину свести, изађе као чежња за нечим другим (богатство, власт, хедонизам и уживања сваке врсте), а то су све замене, сурогати праве љубави. Човек који има среће да оствари брзо све за чим је чезнуо, мислим на већ поменуте сурогате, брже ће схватити да су то промашаји и окренуће се тражењу праве љубави. Кад је нађе и осети се испуњеним онда је човек постигао циљ у свом животу. Тако и ваш муж тражећи љубав, он посеже за сурогатима који га све више удаљавају, али ви можете молитвом и љубављу да му покажете пут. Чувајте се звоцања, то убија љубав. Молите се за мужа и видећете резултате!


Духовни одговор дао:

Архимандрит Михаило Биковић

 

ПИТАЈТЕ ДУХОВНИКА - кликните и прочитајте још питања и одговора из ове рубрике

УРЕДНИЧКИ ТИМ - НАША МИСИЈА И ВИЗИЈА - кликните за детаље

ПИТАЈТЕ ДУХОВНИКА - пошаљите емаил на:pitajte@crkvaub.rs

ДУХОВНЕ ВЕЧЕРИ (ВИДЕО) - О ПРИПРЕМИ ЗА СВЕТУ ТАЈНУ ПРИЧЕШЋА - кликните да погледате