Пошаљите питање духовнику

Ми смо ту да саслушамо сваки Ваш предлог и сугестију али и да вам одговоримо на питања из духовног живота. Будите слободни да нам своје предлоге, сугестије, дилеме и питања упутите преко електронске поште , а неко од наших духовника ће вам са задовољством и уз Божију помоћ одговорити.

Приватност ваших питања и сугестија је загарантована, односно нико осим духовника ове рубрике неће знати шта је и ко је питао и предложио, осим ако нам не нагласите да желите да се зна шта потиче од вас.

Питања и предлози као и наши одговори на њих који нам се учине занимљивим налазиће се на овој страници да би и остали посетиоци могли да их прочитају. Због заштите приватности Bаш текст ће тада бити промењен тако да се не може ни претпоставити од кога потиче.

МЛАДЕНЦИ - КАКО ПРАВИЛНО ОБЕЛЕЖИТИ ОВАЈ ПРАЗНИК?

Младенци, како правилно облежити овај празник? Као недавно венчанима најавили су нам се гости, а по календару је пост и то дан на води. Ми се трудимо да живимо црквено држећи се постова. Како обележити, чиме послужити госте, а не погрешити? Не желимо да се држимо народних обичаја, а о правилном обежлежавању празника са становишта наше цркве мало знамо.

Марта 22. а по старом календару 9. марта Православна црква прославља 40 Севастијских мученика, празник познатији као Младенци. О животу ових 40 младића треба погледати житије светих за 22. март. Празник је добио име Младенци зато што су ови младићи били млади. А обичаји на овај дан се везују за оне који су ступили у брак у периоду од 22. марта прошле године до Младенаца ове године. Повезаност ових 40 мученика са брачницима (младенцима) је у томе што су и једни и други млади, али што је још важније, брачници треба да подражавју љубав и верност какву су имали мученици према Христу, јер и поред мука нису се одрекли ове љубави. Брачници, ма кроз какве неприлике и искушења у животу пролазили, не смеју се одрећи љубави којој су се обавезали у Светој тајни брака. Венци које су носили на венчању такође показују да се животом достојних хришћана постаје такав као што су: мученици, светитељи и остали угодници Божији.

Како се прославља празник? Празник прослављају само они који су се венчали у цркви у горе поменутом периоду, а не и они који су почели заједно да живе, јер овакав живот није брак нити Богу угодан живот. Дужност брачника (младенаца) је да тога дана обавезно дођу у храм и упале свећу једно другом за здравље и да се причесте на Литургији. За овај дан пожељно је припремити славско жито и славски колач и донети га у цркву на освећење. У сеоским црквама треба се договорити са свештеником, можда се тај дан не служи Литургија, јер није црвено слово, али се може припремити и осветити славско жито и колач.

Како Младенци увек падају у посту, храна је посна, али за оне који их славе (нове брачнике и њихов дом) храна се разрешује на уље и рибу као и за оне који славе Лазареву суботу. Наравно, ово разрешење је само те године кад се славе, а у дому у наредним годинама по типику. Велики је грех овај дан припремати мрсну храну у дому.

Духовни одговор дао:

Протопрезвитер Милан Ристивојчевић

 

ПИТАЈТЕ ДУХОВНИКА - кликните и прочитајте још питања и одговора из ове рубрике

УРЕДНИЧКИ ТИМ - НАША МИСИЈА И ВИЗИЈА - кликните за детаље

ПИТАЈТЕ ДУХОВНИКА - пошаљите емаил на:pitajte@crkvaub.rs