Пошаљите питање духовнику

Ми смо ту да саслушамо сваки Ваш предлог и сугестију али и да вам одговоримо на питања из духовног живота. Будите слободни да нам своје предлоге, сугестије, дилеме и питања упутите преко електронске поште , а неко од наших духовника ће вам са задовољством и уз Божију помоћ одговорити.

Приватност ваших питања и сугестија је загарантована, односно нико осим духовника ове рубрике неће знати шта је и ко је питао и предложио, осим ако нам не нагласите да желите да се зна шта потиче од вас.

Питања и предлози као и наши одговори на њих који нам се учине занимљивим налазиће се на овој страници да би и остали посетиоци могли да их прочитају. Због заштите приватности Bаш текст ће тада бити промењен тако да се не може ни претпоставити од кога потиче.

МЕДИТАЦИЈА У ПРАВОСЛАВЉУ ДА ЛИ ЈЕ ДОЗВОЉЕНА?

Медитација и став православне цркве? Била сам на медитацији коју предводе Влада Лабат и Луција на Поповици на Фрушкој гори. Они су, бар су нам тако рекли и у Цркви на Петроварадину,  насликали икону Фрушкогорске Богородице за коју кажу да ју је и Православна црква прихватила. Медитација на Поповици код Владе Лабата је за мене нешто ново и изазива зебњу да ли то смем као православни верник да радим. Не разумем се у све то и не могу рећи да ми прија. Чудно ми је и ново. Не знам о чему се ту ради. Већ годину дана нисам отишла ниједном, нешто у мени одбија ме да идем на то место. Да ли је грех што сам уопште ишла и треба ли тај грех да исповедим?

Медитације свих облика нису део црквеног живота и црква не признаје и осуђује такве ствари. Ваш осећај Вас не вара. Иза медитација увек стоји нешто скривено, а то скривено није Бог. Ако није Бог онда можете мислити ко стоји? Као да Црква нема пуноћу, већ јој треба неки додатак, нека допуна. То је или прелест оних који воде људе у том правцу или намерно удаљавање људи од редовног црквеног живота. Ако знате о којој се медитацији ради, онда можемо и подробније око конкретних опасности те медитације. Треба то да исповедите. Том друштву ништа не говорите, али се извуците полако и неприметно.

Духовни одговор дао:

Архимандрит Михаило Биковић

 

РУБРИКА ПИТАЈТЕ ДУХОВНИКА:

ПИТАЈТЕ ДУХОВНИКА - кликните и прочитајте још питања и одговора из ове рубрике

УРЕДНИЧКИ ТИМ - НАША МИСИЈА И ВИЗИЈА - кликните за детаље

ПИТАЈТЕ ДУХОВНИКА - пошаљите емаил на:pitajte@crkvaub.rs

ДУХОВНЕ ВЕЧЕРИ (ВИДЕО) - О ПРИПРЕМИ ЗА СВЕТУ ТАЈНУ ПРИЧЕШЋА - кликните да погледате