Пошаљите питање духовнику

Ми смо ту да саслушамо сваки Ваш предлог и сугестију али и да вам одговоримо на питања из духовног живота. Будите слободни да нам своје предлоге, сугестије, дилеме и питања упутите преко електронске поште , а неко од наших духовника ће вам са задовољством и уз Божију помоћ одговорити.

Приватност ваших питања и сугестија је загарантована, односно нико осим духовника ове рубрике неће знати шта је и ко је питао и предложио, осим ако нам не нагласите да желите да се зна шта потиче од вас.

Питања и предлози као и наши одговори на њих који нам се учине занимљивим налазиће се на овој страници да би и остали посетиоци могли да их прочитају. Због заштите приватности Bаш текст ће тада бити промењен тако да се не може ни претпоставити од кога потиче.

КАКО ПРЕПОЗНАТИ ЛИЦЕМЕРЈЕ И ФАРИСЕЈСТВО КОД СЕБЕ?

Лицемерје и фарисејство како код себе препознати? Како разликовати лоше мисли које су од нечастивог - да сам лош човек и хришћанка од тога да сам стварно лоша? Како знати да ли сам на добром путу, на путу Христовом? У Цркву сам ушла крстивши се као одрасла. Постим прописане постове и среду и петак. На литургију идем недељом,  исповедам се и причешћујем по благослову духовника, који ме духовно води 15 година. Како време пролази, искушења, а са њима и греси у које падам се умножавају, или их ја више примећујем. Имам утисак да уместо да временом будем боља,  јача у борби са искушењима и смиренија, ја сам лошија. Осећам се прљаво пред Господом. Шта да радим? Где грешим?

Хвала Богу што имате духовника! Држите се његових скута и будите послушни, тиме ћете стећи смирење које је врхунац православног подвига и мајка свих врлина! Још увек мислите својом главом и још имате своје воље. Када будете своју вољу предали Господу тада ће Господ руководити Вама. То је онај циљ ка коме тежимо, а о коме прича Свети Серафим Саровски, о задобијању Духа Светога као највећем циљу! По речима светог Јована Крститеља: "Сада ја треба да се умањујем, а Он да расте", где се мисли на Господа. Тако треба и наше "ја" да буде мање, а што је мање више места правимо да Господ расте у нама!

Духовни одговор дао:

Архимандрит Михаило Биковић


ПИТАЈТЕ ДУХОВНИКА - прочитајте још питања и одговора из ове рубрике

УРЕДНИЧКИ ТИМ - НАША МИСИЈА И ВИЗИЈА - кликните за детаље

ПИТАЈТЕ ДУХОВНИКА - пошаљите емаил на:pitajte@crkvaub.rs

ДУХОВНЕ ВЕЧЕРИ (ВИДЕО) - О ПРИПРЕМИ ЗА СВЕТУ ТАЈНУ ПРИЧЕШЋА - кликните да погледате