Пошаљите питање духовнику

Ми смо ту да саслушамо сваки Ваш предлог и сугестију али и да вам одговоримо на питања из духовног живота. Будите слободни да нам своје предлоге, сугестије, дилеме и питања упутите преко електронске поште , а неко од наших духовника ће вам са задовољством и уз Божију помоћ одговорити.

Приватност ваших питања и сугестија је загарантована, односно нико осим духовника ове рубрике неће знати шта је и ко је питао и предложио, осим ако нам не нагласите да желите да се зна шта потиче од вас.

Питања и предлози као и наши одговори на њих који нам се учине занимљивим налазиће се на овој страници да би и остали посетиоци могли да их прочитају. Због заштите приватности Bаш текст ће тада бити промењен тако да се не може ни претпоставити од кога потиче.

КАКО ЧИТАТИ СВЕТО ПИСМО?

Свето писмо - Библија - како је треба перавилно читати? Да ли се чита стојећи или може и седећи? Је ли одређено када и колико треба читати Свето писмо?

По речима митрополита Амфилохија Свето писмо је Књига над књигама. То су свети списи богонадахнутих људи Божјих, у којима су они записали истине и тајне које је Бог открио људима. Свето писмо је записано Откривење Божије. Дели се на Стари завет и Нови завет. Према њему се увек указује поштовање као према великој светињи. У дому стоји на посебном месу обично на сточићу код иконе или у кућној библиотеци на централном месту. Њему увек треба приступати са страхом Божијим. Пре читања се обавезно прекрстити. Какво поштовање треба имати  говоре речи Светог Серафима Саровског: "Свето Писмо треба читати са сузама". Пожељно је прочитати дневно једну главу. Постоје и друга правила која су обимнија. За мирјане је сасвим довољно прочитати једну главу, али СВАКИ ДАН. На богослужењу у храму или молитвеном правилу у дому, читање је обавезно на ногама. Читање по завету (благослову) у дому може бити и седеће. Ава Јустин поручује: "У почетку човек обично брзо чита Свето Писмо, па онда све спорије, док најзад не буде почео читати реч по реч, јер у свакој речи открива бескрајну истину и неисказану тајну. Сваког дана прочитај најмање по једну главу из Старог и Новог Завета, али упоредо с тим практикуј по једну врлину. Практикуј, док ти не пређе у навику. Рецимо, прво опраштање увреда. То да ти буде свакодневна дужност. И уз то се моли Господу: Господе благи, дај ми љубав према увредиоцима мојим! И кад ту врлину претвориш у навику, онда ћe ти лакша бити свака друга за њом, и тако редом до последње. Главно је: читај Свето Писмо што више. Што разум не разуме, срце ће осетити."

Духовни одговор дао:

Протопрезвитер Милан Ристивојчевић


ПИТАЈТЕ ДУХОВНИКА - прочитајте још питања и одговора из ове рубрике

УРЕДНИЧКИ ТИМ - НАША МИСИЈА И ВИЗИЈА - кликните за детаље

ПИТАЈТЕ ДУХОВНИКА - пошаљите емаил на:pitajte@crkvaub.rs