Пошаљите питање духовнику

Ми смо ту да саслушамо сваки Ваш предлог и сугестију али и да вам одговоримо на питања из духовног живота. Будите слободни да нам своје предлоге, сугестије, дилеме и питања упутите преко електронске поште , а неко од наших духовника ће вам са задовољством и уз Божију помоћ одговорити.

Приватност ваших питања и сугестија је загарантована, односно нико осим духовника ове рубрике неће знати шта је и ко је питао и предложио, осим ако нам не нагласите да желите да се зна шта потиче од вас.

Питања и предлози као и наши одговори на њих који нам се учине занимљивим налазиће се на овој страници да би и остали посетиоци могли да их прочитају. Због заштите приватности Bаш текст ће тада бити промењен тако да се не може ни претпоставити од кога потиче.

ХОРОСКОП - ДА ЛИ СУ ОСНОВНЕ ЦРТЕ ЛИЧНОСТИ ОДРЕЂЕНЕ НАТАЛНОМ КАРТОМ?

Хороскоп многи сматрају науком. Људи који верују у хороскоп мисле да се хороскопским знаком и наталном картом могу одредити основне црте личности. Да ли се на основу наталне карте може изабрати животни сапутник? Да ли се на основу хороскопског знака могу боље бирати људи за рад у фирмама на одређеним позицијама? Који је став православне цркве према хороскопу?

Астрологија је вероватно најраспрострањенија магијска заблуда под велом некакве научности. Енциклопедије је дефинишу као "псеудознаност" која се бави прорицањем судбине појединог човека или људских заједница из положаја планета и звезда у одређеном часу. Развила се уз астрономију, када су људи ради оријентације у простору и времену почели посматрати звездано небо. Сматрајући Земљу средиштем света (геоцентрични поглед) и откривши да годишња доба и природа зависе од положаја Сунца, а неке природне појаве од месечевих мена, закључили су и да остала небеска тела морају имати пресудан утицај и на судбину људи. Или, просто и народски речено: астрологија је гатање по звездама.

Највероватније је да се појавила у Халдеји. Вавилонци су је преузели од Халдејаца, а одатле се проширила по Египту, Грчкој, Римском царству, Персији и Индији (све ово вековима пре доласка Господа Исуса Христа). У средњем веку се нарочито развила код Арапа. Од свих тих народа, зависно од времена и услова, добила је одређене особености. Тако имамо различите врсте хороскопа: западни, кинески, индијски, и многе друге.

Шта је то што нам нуде хороскопи? Заиста – нешто "фантастично". Потребно је да дате податке о месту у коме сте се родили, сат и датум рођења, чиме ћете бити сврстани у одређену групу људи, и сазнаћете каква сте личност, шта је уобичајено да вам се дешава, каква вам је била прошлост и шта вас очекује у будућности, и, што је најважније, добићете савет како треба да се понашате у наредном временском периоду. Дакле, не морате много да мислите, има ко то да уради за вас, довољно је да послушате.

Хороскопи се израђују као дневни, недељни, месечни, годишњи, натални, за једну личност, за више њих који припадају истом знаку, итд. Праве се на основу тога какав су међусобни положај заузела небеска тела при свом кретању; наиме, појединим небеским телима или сазвежђима дато је одређено симболичко значење, и од њиховог распореда на небу зависи шта ће се дешавати на Земљи. Постоји, дакле, некаква судбина, нешто што се збива мимо људске и божанске воље, нешто што неумитно утиче на то како ће људи реаговати, како ће се понашати.

Какве последице доносе оваква учења? Прво што је уочљиво јесте да је слобода човекова сведена на најмању могућу меру, уколико није и сасвим искључена. Јер, ако моји поступци зависе од распореда звезда над мојом главом, тј. од судбине којој се сви покоравају, зашто да се не препустим стихији збивања, зашто да се трудим када могу да послушам савете астролога, а десиће се оно што већ мора да се деси? Зашто да поправљам себе и да се трудим да не повредим другог када су мој карактер и моје понашање од судбине "зацртани" да буду такви какви јесу? Ја нисам одговоран за своја дела, нисам крив за своје поступке, као што ни други нису. Једноставно – такав је хороскоп!

Овим се негира и хришћанско поимање Бога као апсолутног и слободног бића, које из љубави ствара свет и човека као врхунца читаве творевине: ако постоји судбина одређена звездама, зар је човекољубиви Бог створио човека ради звезда (а не звезде ради човека)? Уколико није хтео то, онда је и сам Бог подложан судбини мимо које не може, што значи да ни Он није слободан, односно да зависи од творевине коју је створио (што је апсурд), или да није створио свет ни из чега, да свет постоји откада и Бог, и да се заједно покоравају некаквој свеопштој судбини – што је карактеристично за многобожачке религије, односно за “незнабошце”, људе који не познају Правог и Истинитог Бога (термин узет из Св. Писма).

Није нимало тешко закључити ко стоји иза "изумитеља" астрологије и судбине. Нико други до онај коме смета вера човекова у Бога, онај ко је у виду змије навео родоначелнике човечанства на првородни грех – сам Сатана. Измишљањем судбине оправдава се зло у свету као нешто што нужно постоји; човек се наводи на пасивност и немарност према свом спасењу (што је озбиљан грех); уводе се пагански елементи којима се квари вера и схватање Бога. Хороскопи се користе као одлично средство сугестивног управљања људском вољом.

Духовни одговор дао:

Протопрезвитер Милан Ристивојчевић

 

ПИТАЈТЕ ДУХОВНИКА - кликните и прочитајте још питања и одговора из ове рубрике

УРЕДНИЧКИ ТИМ - НАША МИСИЈА И ВИЗИЈА - кликните за детаље

ПИТАЈТЕ ДУХОВНИКА - пошаљите емаил на:pitajte@crkvaub.rs