Пошаљите питање духовнику

Ми смо ту да саслушамо сваки Ваш предлог и сугестију али и да вам одговоримо на питања из духовног живота. Будите слободни да нам своје предлоге, сугестије, дилеме и питања упутите преко електронске поште , а неко од наших духовника ће вам са задовољством и уз Божију помоћ одговорити.

Приватност ваших питања и сугестија је загарантована, односно нико осим духовника ове рубрике неће знати шта је и ко је питао и предложио, осим ако нам не нагласите да желите да се зна шта потиче од вас.

Питања и предлози као и наши одговори на њих који нам се учине занимљивим налазиће се на овој страници да би и остали посетиоци могли да их прочитају. Због заштите приватности Bаш текст ће тада бити промењен тако да се не може ни претпоставити од кога потиче.

ДА ЛИ ЈЕ КЛАЂЕЊЕ ГРЕХ?

Клађење и кладионица су већ извесно време тема моје дискусије са једним братом у Христу. Он се клади већ годинама и узалудно губи новац надајући се добитку. Саветујем га да прекине, јер губи новац и душевни мир и, лично сматрам, да је то грех, док је он мишљења како је то "безазлени" хоби који није грех, јер не наноси штету другима и троши свој новац, а не туђ. Молим Вас да ми објасните, јер не знам да ли сам у заблуди сматрајући да је клађење грех?

На коцку можемо гледати из више углова, али ја бих се задржао на углу гледања на коцку, као облик зависности. Где је главни проблем код сваке зависности? Човек, док је у телу, на овај или онај начин може да удовољава некој од зависности, јер има тело. Поставља се питање, шта ће бити оног тренутка када напусти тело и не може више да удовољава својој зависности, јер нема више тела. Тада настаје мука коју би и овде на земљи имао приликом ослобађања од зависности, али би после одређеног времена могао да буде слободан након претрпљених криза. Када напусти тело, психичка зависност остаје, али нема чиме да је задовољи и настаје иста она криза као и док је био у телу, само што овде нема проласка кризе и муке него се наставља кроз вечност!

Духовни одговор дао:

Архимандрит Михаило Биковић


ПИТАЈТЕ ДУХОВНИКА - кликните и прочитајте још питања и одговора из ове рубрике

ПИТАЈТЕ ДУХОВНИКА - пошаљите емаил на:pitajte@crkvaub.rs

ДУХОВНЕ ВЕЧЕРИ (ВИДЕО) - О ПРИПРЕМИ ЗА СВЕТУ ТАЈНУ ПРИЧЕШЋА - кликните да погледате