Пошаљите питање духовнику

Ми смо ту да саслушамо сваки Ваш предлог и сугестију али и да вам одговоримо на питања из духовног живота. Будите слободни да нам своје предлоге, сугестије, дилеме и питања упутите преко електронске поште , а неко од наших духовника ће вам са задовољством и уз Божију помоћ одговорити.

Приватност ваших питања и сугестија је загарантована, односно нико осим духовника ове рубрике неће знати шта је и ко је питао и предложио, осим ако нам не нагласите да желите да се зна шта потиче од вас.

Питања и предлози као и наши одговори на њих који нам се учине занимљивим налазиће се на овој страници да би и остали посетиоци могли да их прочитају. Због заштите приватности Bаш текст ће тада бити промењен тако да се не може ни претпоставити од кога потиче.

ЦРКВЕНИ БРАК ЖЕЛИМ СА СУПРУГОМ КОЈИ НИЈЕ ЦРКВЕНО РАЗВЕДЕН - ШТА ТРЕБА ДА УРАДИМО?

Црквени брак желим и хоћу да се венчам са својим супругом и у цркви. Удала сам се, али нисам венчана у цркви. Мој муж је венчан у цркви са првом супругом. Желела бих да се и ми веначмо у цркви, али он прво мора да се црквено разведе. Да ли је то могуће?

Добра је твоја жеља што из безакоња желиш да пређеш у благословен брак. Црквени брак није само одлука двоје људи да живе заједно и да ту своју одлуку прикажу јавно у Цркви на некаквој свечаности уз молитву. Брак је Света тајна. Нешто што је свето и што је тајна мора да се чува и изграђује читав живот. Свето Писмо нам сведочи како је Бог установио брак још у самом рају. Црква освећује брак у којој супружници пред Црквом дају обећање о узајамној верности, разумевању, поштовању и праштању, а њихов заједнички живот се благосиља као слика савеза Христа и Цркве, као нешто најузвишеније и најсветије. За младенце се моли да им се да благодат једнодушности ради благословеног рађања и хришћенског васпитања деце. 

Могуће је склопити и други црквени брак, ако је претходни престао смрћу једног од супружника или одласком једног од њих у манастир или након развода. Други црквени брак је увек сматран допуштењем људским слабостима тј. средством против блуда, јер и Апостол Павле саветује удовицама, ако не могу да свежу своје тело, боље је да се удају него да се предају телесним страстима. Тако црква и данас допушта да се склапа црквени брак по други пут, да се не би живело у неблагословеним везама и греху.  Ако је први брак престао због онога који сада жели поново да се венча, њему се даје одређена епитимија од стране свштеника.

Твоја намера је добра, јер не треба живети у блуду него у светој тајни. Шта треба даље чинити? Твој супруг треба да узме развод грађнског суда и да однесе свом свештенику и да га замоли да покрене развод црквеног брака. Свештеник ће му објаснити шта све треба од докумената да прибави и потпише. Након тога чека се одлука Црквеног суда  један или два месеца. Затим треба да пише молбу за склапање брак са тобом и након добијања благослова идете пред олтар. Нека је благословено!

 

Духовни одговор дао:

Протопрезвитер Милан Ристивојчевић

ПИТАЈТЕ ДУХОВНИКА - кликните и прочитајте још питања и одговора из ове рубрике

ПИТАЈТЕ ДУХОВНИКА - пошаљите емаил на:pitajte@crkvaub.rs